Балотажът за местния вот остава на 1 ноември

4971
Балотажът за местния вот остава на 1 ноември
Снимка: БГНЕС

Вторият тур на местните избори ще се произведе на 1 ноември при спазване на всички законови изисквания. Това съобщи днес председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС.

"Ще се справим за втория тур", обяви Алексиева. Тя добави, че само 28 образци за бюлетини все още не са утвърдени за печатане. "Няма проблем за произведждане на втори тур на изборите на 1 ноември. Разбирам загрижеността на печатницата на БНБ, днес институциите считам, че са спокойни", добави още Алексиева.

Отлагат балотажа със седмица заради бюлетините?

Вторият тур на местните избори да се проведе не на 1 ноември, а седмица по-късно, т.е. на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване...

По думите ѝ, до 17.00 часа днес всички бюлетини ще бъдат утвърдени. От всички 1128 бюлетини за втори тур не са утвърдени само 28. „Всички общински избирателни комисии предадоха документите е си в ЦИК. В момента стоят две важни задачи пред ЦИК. Първата задача е да извърши проверка повторна на гласуването в националния референдум, да обяви резултатите в определения от закона 5-дневен срок. Втората задача е да подготви произвеждането на втори тур в изборите за кметове на общини, кметове на райони, кметове на кметства", каза още Алексиева, цитирана от "Фокус".

Припомняме, че извънредният брифинг на ЦИК бе провокиран, след като от държавната печатница на БНБ изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев с молба вторият тур на вота да се проведе седмица по-късно - на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок.

В края на месец май тази година в. "Труд", който заедно с "24 часа" е част от "Вестникарска Група България", предупреждава, че балотажа може да се забави със седмица.

Тогава вестникът съобщава, позовавайки се на свои източници от управляващата коалиция, че се обсъжда балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота, за да се преодолее проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори. Заради забавяне на протоколите от избирателните комисии за определяне на кандидатите за кмет на втори тур във всяка община, печатниците ще имат едва 2 дни за производство на изборните книжа, пише вестникът.

В 14 областни града ще има балотаж

14 са областните градове, които очакват своя нов кмет в края на седмицата, когато ще се проведе вторият тур на изборите. За да бъде изб...

За да се реализира идеята за отлагането със седмица обаче може да се наложи промяна в Изборния кодекс, съобщава тогава медията.

14 са областните градове, които все още очакват своя нов кмет, когато ще се проведе вторият тур на изборите. За да бъде избран кмет на първи тур, той трябва да е получил повече от половината от действителните гласове.

 

 

Окончателно: Детелина Николова и Йордан Йорданов отиват на балотаж в Добрич

Детелина Николова от ГЕРБ и Йордан Йорданов от Реформаторския блок (РБ) отиват на балотаж в Добрич. Това показват резултатите при 100% ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com