Отлагат балотажа със седмица заради бюлетините?

6396
Отлагат балотажа със седмица заради бюлетините?
Снимка: БГНЕС

Вторият тур на местните избори да се проведе не на 1 ноември, а седмица по-късно, т.е. на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок. Това съобщава в. "24 часа", позовавайки се на писмо от печатницата на БНБ и подизпълнителите до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание (НС) Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев. В писмото печатниците настояват за отлагането.

Според вестника има голямо забавяне при предоставяне на утвърдените от Общинските избирателни комисии образци с партиите и имената на кандидатите за втори тур. Такива трябва да има и за общински, и за районни, и за кметове на кметства. Последният срок, предвиден в закона за това, е бил полунощ на 26 октомври.

Бъчварова: МВР не допусна сериозни проблеми и за студентите, и за г-н Сидеров

МВР успя да се справи с баланса да не допусне сериозни проблеми и за студентите, и за г-н Сидеров. Това каза пред журналисти след засед...

До 11.00 часа на 27 октомври само 576 вида бюлетини са били разпределени в печатниците, които са работили на денонощен режим. Това обаче е само около една трета от очакваните около 1700 балотажа в цялата страна. В момента печатниците не работят поради липсата на одобрени за печат бюлетини, пише в писмото, цитирано от медията.

Затова печатниците не гарантират, че ще могат в срок да отпечатат и да транспортират необходимото количество бюлетини. Притеснителен за тях бил и фактът, че е има отпечатани вече бюлетини за втори тур, които след това Централната избирателна комисия (ЦИК) е блокирала и ще се наложи повторното им отпечатване.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърдиха пред БНР, че са получили писмо от печатницата на БНБ с искане вторият тур на местните избори да се проведе със седмица по-късно – на 8-и ноември. От печатницата са посочили, че има голямо забавяне от Общинските избирателни комисии, които трябва да предадат образци с партиите и имената на кандидатите за кметове на балотажа. Последният срок за това по закон е изтекъл в полунощ на 26-и октомври.

В края на месец май тази година в. "Труд", който заедно с "24 часа" е част от "Вестникарска Група България", предупреждава, че балотажа може да се забави със седмица. Тогава вестникът съобщава, позовавайки се на свои източници от управляващата коалиция, че се обсъжда балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота, за да се преодолее проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори. Заради забавяне на протоколите от избирателните комисии за определяне на кандидатите за кмет на втори тур във всяка община, печатниците ще имат едва 2 дни за производство на изборните книжа, пише вестникът. 

Фандъкова печели третия си мандат като кмет на София с 60,17% от гласовете

Кандидатът за кмет София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели изборите за градоначалник на столицата за трети път, като за нея са гласувал...

За да се реализира идеята за отлагането със седмица обаче може да се наложи промяна в Изборния кодекс, съобщава тогава медията.

14 са областните градове, които все още очакват своя нов кмет, когато ще се проведе вторият тур на изборите. За да бъде избран кмет на първи тур, той трябва да е получил повече от половината от действителните гласове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com