Бащи искат равни родителски права

32321
Бащи искат равни родителски права
Снимка: БГНЕС

Бащи излязоха на протест пред социалното министерство с искане за равни родителски права и съвместно отглеждане на децата от родителите им дори след развод или раздяла.

Според омбудсмана Константин Пенчев трябва да се направи спешен ремонт на Закона за детето и Закона за предучилищно и училищно образование.

Денят на бащата - в подкрепа на родителските права на татковците

Неправителствени организации търсят подкрепа за законови промени, които позволяват съвместно упражняване на родителските права, както...

„Нищо не се случва, работна група, следващ министър и работна група (...) нищо не се случва, дайте да седнем да пишем, докога ще се учим”, пита той.

Нужни са още и специализирани съдилища или съдебни състави и обучени социални работници, допълва Пенчев.

Историята на протестиращите мъже, Стойчо, започва преди около 7 години. Има връзка с жена, от която има дете. Разделят се, но Стойчо не спира да се вижда със сина си.

Детето обаче вече е припознато от втория мъж на биологичната му майка. За Стойчо остава битката да докаже, че той е бащата. Подкрепя го настоящата му половинка. „Децата не просто се правят, те трябва да бъдат отгледани”, казва тя пред БТВ.

Детските добавки за всички, но до 16 години

Детските надбавки ще се полагат само до 16-годишна възраст, но за сметка на това да ги получават всички семейства с деца, не само бед...

„За мен остава правото той да познава баща си...Това е война като на война... този баща спираш да го познаваш, започваш да го мразиш”, убеден е мъжът.

Десетки са родителите със сходни истории, които искат институциите да се ангажират с проблема. Според Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие „Член 24” в момента при раздяла детето и неотглеждащия родител придобиват статут на затворници с право на свиждане.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com