BBC обяви специална награда на името на Георги Марков

34764
BBC обяви специална награда на името на Георги Марков

Британската медия BBC почете паметта на българския писател и журналист Георги Марков по интересен начин. През тази година на името на Марков ще бъде обявена допълнителна награда в рамките на международния конкурс за радиопиеси, съобщава segabg.com.

Сценарият, който бъде отличен с приза, трябва да притежава изключителен потенциал, дори и да не е готов да бъде поставен и излъчен в представения за състезанието вид, поясняват организаторите на сайта на BBC.

Наградата включва двупосочен билет до Лондон и разходите по настаняване за 2 седмици, в едната от които победителят ще посещава отдела по радиодрама на BBC Лондон, а през втората седмица ще се запознае с работата в Световната новинарска служба на BBC. Тези две седмици ще съвпаднат с периода, в който ще се поставят пиесите-победители в състезанието.

АФП: Делото за убийството на Георги Марков затворено, убиецът жив

Убийството на българския дисидент Георги Марков с отровен връх на чадър в Лондон през 1978 г. е като епизод от шпионски роман за Студен...

Лауреатът на наградата "Георги Марков" ще присъства на церемонията по връчване на наградите от международния радиоконкурс и ще получи и своя приз.

Наградата не включва запис или излъчване на отличения драматургичен текст и няма възможност за осребряването й.

Наградата е учредена от Световната служба на BBC, програмата Writer in Residence и Open University с участието на Анабел и Саша Маркови.

Георги Марков е български писател, журналист и дисидент от времето на Народната република. Напуска България след 1969 г. След като емигрира на Запад, той започва работа като радиоводещ в радиостанцията на BBC, американската „Свободна Европа” и „Дойче веле“. В репортажите си журналистът остро критикува комунистическия режим у нас, заради което е и убит, както се предполага – от агент на Държавна сигурност. Георги Марков умира отровен, след като е прострелян чрез чадър на 7 септември 1978 г. на улица в Лондон със сачма, пълна с рицин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com