Б.Димитров: Иманярският интернационал на Балканите работи много единно през последните години

7574
Б.Димитров: Иманярският интернационал на Балканите работи много единно през последните години

Иманярският интернационал на Балканите работи много единно през последните години. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

Във връзка с констатациите на началника на сектор „Културно-историческо наследство” в Министерството на вътрешните работи главен инспектор Ангел Папалезов, че иманяри от Македония ровят по обекти в България и обратно, проф. Димитров коментира, че от години е установен „тесен контакт и „соработка” между иманяри и дилъри от отделните страни. „Съществува такъв иманярски интернационал, особено в пограничните области, но да се каже, че обхваща както комунистически интернационал всичките комунистически партии в света, ще бъде пресилено. Много иманярски групи във вътрешността на всяка страна работят самостоятелно, защото нямат нужда от такова сътрудничество, но в граничните райони, където границата практически не съществува, никой не може да попречи на контактите на иманярските групи, които ограбват миналото на своите страни”, каза Божидар Димитров.

Б. Димитров: Мукадес Налбант има право на теория, а ние - да й се съпротивляваме

Г-жа Мукадес Налбант е в рамките на правата си - да се бори за своята теория, както и ние сме в рамките на правата си да се съпротивляв...

„Иманяри и дилъри започнаха да обменят информация и открити предмети, в зависимост от цените в отделните държави. Например, знаейки, че в България има търсене на икони, в северна Гърция доста църкви бяха обрани и иконите прехвърлени на българския нелегален пазар. От наша страна много вървяха, т.нар. римски портрети от долината на Средна Струма, като те се срещат и в долината на Места. Там една школа през римската епоха е изработвала т.нар. римски семейни портрети, мраморни, с дълбок релеф, с надписи, и те неизвестно защо, вървяха повече в Гърция, отколкото при нас, макар че и някои българи колекционери си направиха колекции от тези портрети. С Македония се обменяха най-често монети и бронзови римски фигурки”, коментира той. „Че са търсят в България такива работи, македонски иманяри веднъж ми признаха чистосърдечно, че научили съвсем случайно в Скопския музей, когато са отишли и дали 14 монети на цар Иван-Асен II и са им казали: „Бугарско не ни трябва. Отивайте в България, там могат да ви дадат нещо”. Тоест от самия Скопски музей са ги насочили към България”, добави той.

„Иманяри, български и сръбски, работят заедно в крайграничните области, т.нар. западните покрайнини и Поморавието, разкопавайки усилено старинни калета, като трябва да се има в предвид, че става въпрос за български средновековни крепости. Такива са им и имената, например: на самата граница се намира Асеново кале – така се нарича онова, което може да се види от Погановския манастир”, каза още Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com