Б.Димитров: Опасността от радикалния ислям идва повече от циганите, не толкова от българските мюсюлмани

2475
Б.Димитров: Опасността от радикалния ислям идва повече от циганите, не толкова от българските мюсюлмани
Снимка: БГНЕС

Османската империя беше държава на една идеология - на исляма. Днешните управители на Турция - Давутоглу и Ердоган искат нещо далеч по-опасно - искат Велика Турция. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, по време на кръгла маса на тема „България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности”.

"Искат, използвайки малцинствата си у нас, да направят една Велика Турция, една турска империя. Турция, която в момента е на 15-16 място по БВП да стане на 10-то място - това е тяхната цел", заяви проф. Димитров.

Ахмед Муса Ахмед е част от международна група, разпространяваща идеите на ИД

Ахмед Муса Ахмед е част от международна група, разпространяваща идеите на "Ислямска държава", се казва в доклад от Грац, Австрия. Докум...

Относно темата за радикалния ислям, той заяви: "Мисля, че радикалният ислям не идва от Турция. Българските турци изповядват битов ислям, което е равно на нашето битово християнство - изпълняват няколко празника и хората са кротки", уточни той, цитиран от Фокус.

"Опасността, за съжаление идва от циганските гета и в по-малка степен от българо-мюсюлманските селища в Западните Родопи", посочи проф. Димитров. По думите му там идват проповедници българи, завършили със стипендии на различни ислямски фондации във Саудитска Арабия, Йордания и други подобни страни. "Те се връщат и работят упорито за радикализиране на масите. Тук е очевидно каква трябва да бъде борбата - имаме ДАНС и МВР, които трябва внимателно да ги следят. Мисля, че с това можем да се справим дори със слабите ресурси, които имаме в момента", уточни той.

По отношение на действията на Турция, проф. Димитров изказа мнение, че южната ни съседка рекетира ЕС, включително и нас.

По повод противопоставянето русофили - русофоби, той заяви, че би трябвало по друг начин да се определяме в България - на българофили и българофоби. "Що се отнася до отношенията с Русия, мисля, че те трябва да бъдат прагматични и търсене на българския национален интерес "до дупка"", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com