Б.Димитров: Търсенето на гроба на Александър Македонски в Свети Николе най-вероятно ще се увенчае с грандиозен успех

67710
Б.Димитров: Търсенето на гроба на Александър Македонски в Свети Николе най-вероятно ще се увенчае с грандиозен успех
Снимка: БГНЕС

Търсенето на гроба на Александър Македонски в Свети Николе най-вероятно ще се увенчае с грандиозен успех. Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„По всичко личи, че Александър Македонски е погребан в Свети Николе, а не в Александрия, в Египет, както погрешно разправят цял куп платени от българската пропаганда антични писатели. Античните писатели нарочно са заблуждавали по поръка на българското разузнаване, което е платило огромни суми, за да пишат в своите съчинения, че Александър Македонски е погребан в Александрия в един саркофаг, който дори е запазен и отнесен във Венеция. Желая им грандиозен успех най-накрая да открият истинското място на гроба на Александър Македонски и да го погребат с тържествени почести някъде в центъра на Скопие – най-добре под паметника на Александър Македонски”, обясни проф. Димитров, цитиран от Фокус.

Вигенин: Македонският филм за Самуил няма да помогне за добросъседството

Проектът, за който се пише в българските медии, е художествено произведение и би следвало да се отнасяме към него като такова. Доколкот...

Попитан, дали би се включил в търсенето на гроба в Македония, проф. Димитров отговори, че би искал, но има много ангажименти.

„Много е съблазнително, особено като знаеш, че той е погребан там – в Свети Николе и че има документи, от които се вижда, че българското разузнаване през 4 век преди Христа е плащало огромни суми на антични писатели да пишат глупости за гроба на Александър Македонски. Но за съжаление имаме твърде много работа, тъй като ние през тази година ще честваме 1000-годишнината от един друг македонски герой цар Самуил, за когото купища средновековни писатели от арменски, гръцки, сръбски и дори арабски произход, също платени от българското разузнаване, са писали, че е български цар и цар на България. Заетостта ми с това грандиозно честване ми пречи да участвам в откриването на гроба на Александър Македонски”, каза още проф. Божидар Димитров.

Основна тема в днешния македонски печат е началото на търсенето на гроба на Александър Македонски в района на Свети Николе.

"Първоначалните резултати показаха, че в тази част на Македония има енергия, която е еднаква на 22 килохерца и отговаря на местностите, които имат лечебни действия. Учени са пристигнали в Македония по инициатива на хърватския учен Домагой Николич, който смята, че гробът на Александър Македонски е точно там", пише в. "Вечер".

Защо?: Въпросът на македонската античност и Средновековие

Преди седмица в Македония пристигнаха 15 восъчни фигури, които според Скопие са на бележити исторически личности от македонската истори...

Десетина професори, електроинженери и експерти по акустика от Сърбия, Хърватия, Финландия и Македония започнаха проучване на терен около Свети Николе, където има предположения, че се намира гробът на Александър Македонски, предаде македонското електронно издание Република

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...