БДЖ прехвърля губещи линии на общините

6637
БДЖ прехвърля губещи линии на общините
Снимка: БГНЕС

БДЖ иска да прехвърли на общините отговорността за съществуващите крайградски влакове, които са губещи. Ако местните управи решат, че искат влаковете да пътуват, ще поемат разходите за тях, срещу което ще получават полагащата се за съответната линия държавна субсидия, която сега се дава на БДЖ. Алтернатива за общините е да заменят влаковете с автобусни превози.

На практика така държавната фирма прехвърля на кметовете отговорността за закриване на нерентабилни линии. Транспортното министерство се опита да затвори част от тях от началото на тази година, но се отказа заради масовото недоволство на пътници и местни власти.

Прокуратурата разпитва хора от ръководството на БДЖ

Хора на ръководни позиции в БДЖ са били разпитвани от прокуратурата. Това потвърди министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран о...

Схемата с прехвърлянето се предлага в 7-годишна стратегия за развитие на БДЖ, пише „Труд". Тя ще бъде представена от транспортното министерство тази седмица и ще се внесе за одобрение в парламента.

В нея е заложено да се промени начина за изчисляване и плащане на субсидията. Сега тя се дава за пропътувано разстояние от влаковете. Предлага се в бъдеще подпомагането да бъде на брой пътници, което със сигурност ще намали средствата за много от линиите.

В момента в България пътуват 364 крайградски влака, като всички до един са губещи.

Рекордът принадлежи на влака Горна Оряховица-Попово, който потегля в 4 часа сутринта. За него БДЖ е платила 218 507 лева миналата година. С него се возят средно по 4 човека на ден и така на всеки 100 лева, похарчени за влака, БДЖ получава само 1 лев приход.

Скална маса удари бързия влак Варна - София

Локомотивът на бързия влак от Варна за София е ударен от скална маса по време на преминаването му в участъка Мездра юг – Зверино,...

Има само четири жп линии, които БДЖ твърдо няма да спира и няма да дава на общини. Това са Димитровград-Подкова, тъй като там няма никакъв алтернативен път, теснолинейката Септември-Добринище заради възможността да се използва като туристическа атракция, Кюстендил-Гюешево и Габрово-Царева ливада, тъй като там асфалтовият път не минава през селищата, а край тях.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com