Бездомници не искат в центровете за временно настаняване

4234
Бездомници не искат в центровете за временно настаняване
Снимка: Getty Images / Guliver

Над 60 са незаетите места в центровете за временно настаняване в София, съобщават от Столичната община. Много от бездомните, обаче, отказват да се настанят там, предаде бтв.

Хората, които живеят на улицата са много, с различни съдби. Не се знае колко са, но имат една обща черта - свързва ги улицата.

24% от бездомните хора в столицата са с висше образование

Близо една четвърт от бездомните хора в София имат висше образование. Това показват данните от пилотно проучване на участниците в проек...

Георги Тушков разказва, че всички тях ги свързва и безработицата. Нощем събират кенчета и бутилки, за да се изхранват. За две лета по улиците той знае, че на ден така се изкарват по 10-15 лева. Имал е апартамент в Люлин, но преди две години го продава и губи.

„Свърших парите, свърших парите. И си мислех, че като го продам нали, като взема пари ще си оправя положението. Но, се получи, че ми взеха парите и поради тези причини сега съм тъй”, разказва мъжът.

Георги Тушков е бил в един от трите центъра за временно настаняване в София тази зима, но там започва ремонт. Не крие, че ако се наложи пак ще подаде молба за подслон. В момента в София има общо 60 свободни места.

Минка Владимирова от дирекция "Социални дейности" в Столична община коментира, че най-големият проблем е, че много от бездомните не желаят помощта и подкрепата на институциите. „А, доколко обществото ги подкрепя - ние в последните години виждаме как обществото се отваря към хората в неравностойно положение”, допълни още тя.

Правят първите мобилни къщи за бездомници в България

До месец започва изграждането на първата къщa на колела по инициатива на колективa за grassroots социална отговорност cause+effect. Пил...

Според Георги Тушков, нежеланието идва от факта, че някои бездомни вече са приели улицата за свой дом. Други пък смятат да се пробват в провинцията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com