Безработни получават по над 1300 лв. обезщетения

20361
Безработни получават по над 1300 лв. обезщетения
Снимка: БГНЕС

Около 1250 безработни получават обезщетения за това, че са останали без работа между 1100 и 1320 лева, показва статистиката на НОИ.

Сумата далеч надхвърля средната заплата в страната и е толкова голяма заради високия доход, върху който са се осигурявали хората, преди да бъдат съкратени, уточнява вестник "Труд".

Безработицата състарява мъжете

Британски учени установиха, че мъже, които са останали без работа за по-дълъг период от време, стареят по-бързо от връстниците си. Изво...

По закон обезщетението е равно на 60% от средната официална заплата, която човек е получавал през последните 24 месеца преди да бъде съкратен. В момента най-голямото обезщетение е 1320 лева, която е 60% от максималния осигурителен доход - 2200 лева.

От Нова година таванът за внасяне на осигуровки ще се вдигне до 2400 лева, което ще повиши и помощта за безработица до 1440 лева.

Подобни суми обаче са далеч дори от сънищата на по-голямата част от хората без препитание у нас. Около 57 000 от тях вземат от НОИ между 150 и 200 лева, тъй като шефовете им масово са ги осигурявали на 4-часов работен ден или на минимална заплата.

Средното обезщетение е 268 лева. "Най-богати" са безработните в София. Те получават средно по 392 лева. Това е почти двойно повече от безработните в Разград. 

Фирми ще получават облаги, ако разкриват работни места

Фирми ще получават преференции, ако разкриват работни места в райони, където безработицата е с 25% по-висока от средната в страната. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com