БХК: Членове на СЕМ трябва да разбират същността на медийната регулация и медийната свобода

2117
БХК: Членове на СЕМ трябва да разбират същността на медийната регулация и медийната свобода
Снимка: БГНЕС

През последните 24 часа медийната общност у нас се ангажира с номинирането на Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии от страна на партия „Има такъв народ“. Крайните реакции към това предложение бяха предвидими и неминуеми, доколкото през годините Карбовски е доказал готовността си да прегази професионалните стандарти в журналистиката и етичните ограничения в свободата на словото, за да получи по-голямо публично внимание и да популяризира дадени тези, и е определил принадлежността си към група създатели на медийно съдържание, които използват системно този подход.

В работата му през годините многократно сме ставали свидетели на практики, които влизат в остър конфликт с препоръките на Етичния кодекс на българските медии и се движат по ръба на Закона за защита от дискриминация.

Съветът за електронни медии в същото време е орган, чиито правомощия включват именно да следи за недискриминация в наблюдаваните от него комуникационни средства, както и да участва в изготвянето на национална политика за медийна грамотност; да се грижи за интересите на децата в предаванията, които са насочени към тях; да следи за спазването на Закона за радио и телевизия и други относими норми.

Приветстваме осъзнатото решение на г-н Карбовски да оттегли кандидатурата си, бидейки човек, който не може да се „съобразява с някакви закони“ и „някакви правила“.

Мартин Карбовски след номинацията му за СЕМ: Не, няма да ставам чиновник

"Не, няма да ставам чиновник. Имаме екип, който иска да правим друго". Това написа журналистът Мартин Карбовски на профила си във Faceb...

Съгласни сме – такъв човек няма как да бъде представител на институция в едно демократично общество.

Тревожи ни обаче самият факт, че представители на една от управляващите партии смятат подобна кандидатура за възможна, подходяща и допустима.

В последните две години, в които светът (и страната ни) преминава през пандемия и война, българският медиен регулатор показа пълна безпомощност да подкрепи медиите във фундаменталната им роля за поставяне на червена линия между свободата на изразяване и защитата на истината. Българските медии – в това число и обществените – неведнъж бяха успешно ползвани за трибуна на слово, което пряко застраши и застрашава националната сигурност, увреди здравето на огромна част от българското население, всекидневно атакува репутацията и правата на големи групи граждани. Слово, което използва лъжи, манипулации, насажда разделение и омраза, и не само не е защитено от принципа за свобода на изразяване, а напротив – изрично е описано както в международното, така и в българското законодателство като слово, срещу което демократичните общества трябва да се борят.

Обръщаме се към парламентарно представените политически партии с призив в оставащите часове за предлагане на кандидати за обновяване на състава на СЕМ, да бъдат предложени хора, които разбират същността на медийната регулация и медийната свобода, и притежават нужните качества и умения, за да ги отстояват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com