БХК иска разследване на полицаи за отношението им към бежанците

1661
БХК иска разследване на полицаи за отношението им към бежанците
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова за разследване на многобройните сигнали, които организацията е получила, за отношението на полицаите към търсещите международна закрила в страната бежанци. Повечето от тях са за ограбване, физическо насилие или унизително поведение към бежанците.

От май до септември 2016 г. в БХК са получени 33 сигнала за действията на полицейските служители. Общо над 600 лица са попаднали в групата на малтретираните при опита си да потърсят закрила в България, уточняват от комитета.

По данни на организацията през тази година достъпът на търсещи закрила в България остава затруднен.

"Държавната политика и практика в тази област продължава да третира хората, бягащи от война и преследване, по еднакъв начин с имигрантите, които напускат страните си основно по икономически причини. Най-сериозните опасения във връзка с достъпа на бежанците са предизвикани от прилаганата от властите практика на безразборно отблъскване, жертва на което стават и бежанците", пише в доклада на БХК, цитиран от "Дневник".

Протест в подкрепа на председателя на БХК Красимир Кънев

Протест в защита на председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев се организира във Facebook. Той идва като реакци...

В 80% от получените сигнали се твърди, че при задържане полицаите са изземвали от търсещите закрила хора пари, ценни вещи, дори и храна. Това е ставало без да се попълва необходимия протокол за конфискацията.

Сред другите оплаквания на бежанците са отношението към тях, включващо събличане по бельо или подпалване на вещи и принадлежности. В немалка част от докладваните случаи (около 45% от сигналите) търсещите закрила разказват и за физическо насилие, включващо поваляне на земята, ритане, удари, включително в отделни случаи със средства като палки или дръжка на пистолет. В шест от случаите лицата, извършили задържането, са използвали полицейски кучета за сплашване като в резултат има сигнали за ухапвания. Описани са и случаи, при които е използвана стрелба във въздуха.

От Хелзинкския комитет припомнят и инцидента от преди година, когато край град Средец загина мъж от афганистански произход след произведен изстрел на граничар. В средата на 2016 г. Бургаската окръжна прокуратура прекрати образуваното наказателно производство с мотиви за липсата на престъпление и характеризирайки причиняването на смъртта като "случайно деяние".

"Предоставили сме сигналите на компетентните органи и по някои тече разследване. Те разкриват действия, които съставляват престъпления, при това извършвани от служители на органите на реда, които трябва да бъдат разследвани с нужното внимание и при тяхното установяване и доказване – наказвани с цялата тежест на закона", завършват в декларацията си от БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com