Бисер Петков даде статистика за новите инвалидни помощи и напомни размера и условията

4289
Бисер Петков даде статистика за новите инвалидни помощи и напомни размера и условията
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

За периода 1-21 януари 50 336 души с трайни увреждания са подали заявление за получаване на месечна финансова подкрепа. Това обяви социалният министър Бисер Петков, цитиран от БГНЕС

От 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна помощ. Тя ще замени досега изплащаните месечна добавка за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер на 25%. Размерът на месечната финансова подкрепа зависи от степента на увреждане и се определя спрямо линията на бедност в България, която за 2019 година е 348 лв. и се актуализира ежегодно.

Народното събрание прие новия Закон за хората с увреждания

Парламентът прие на второ четене изцяло новия Закон за хората с увреждания. Законът предвижда предоставянето на всички мерки за подкреп...

Заявление трябва да подадат хората с трайни увреждания с 50 и над 50%, които не са получавали месечна добавка за социална интеграция, уточни министър Петков.

Размерът на помощта е определен в 5 групи според степента на увреждането: от 50 до 70,99% - 7% от линията за бедност или 24,36 лв.; от 71 до 90% - 15% от линията на бедност или 52,20 лв.; над 90% - 25% от линията на бедност или 87 лв.; над 90% с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност или общо заболяване – 104,40 лв.; най-много помощта може да бъде 198,36 лв.

За да получат новата финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г., тези хора трябва да подадат заявление по образец в Дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Заповедта за отпускане на месечна финансова подкрепа се издава в срок до края на месеца, следващ месеца на подаване на документите.

Влезлите в сила до 31 декември 2018 г. индивидуални административни актове за отпускане на месечна добавка за социална интеграция се преобразуват служебно от Агенцията за социално подпомагане (АСП) в месечна финансова подкрепа. В случай, че месечната финансова подкрепа е в по-малък размер от изплащаната до влизането в сила на закона, се отпуска по-благоприятната за съответния човек.

Спецпрокурор номер 1 не знаел нищо за доклада на ЕК за пране на пари с купуване на гражданство

Не съм запознат с доклада, сега чувам. Едва ли от мен може да се очаква от мен политически коментар. Не знам как се купува гражданство ...

Финансовата подкрепа се изплаща от АСП до края на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Помощта за януари ще се плати през февруари. Плащането се извършва по избран от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com