"Биволъ": Йордан Цонев е основното действащо лице в случая "Странджа"

86556
"Биволъ": Йордан Цонев е основното действащо лице в случая "Странджа"
Снимка: БГНЕС

Перипетиите около застрояването на природен парк „Странджа” отново влязоха на фокус за обществото след протестите на природозащитници относно разрешението на ВАС Общият устройствен план на община Царево да бъде изпълнен.

Основна фигура в изготвяне на плана е архитект Калин Тихолов, който беше първи кандидат за министър на инвестиционното проектиране, но беше принуден да се оттегли заради скандала „Дюнигейт”.

Променяме плана на Царево в частта за Странджа, обеща Десислава Терзиева

Промяна на Общия устройствен план на община Царево в частта, засягаща природен парк "Странджа", ще има. Това заяви министърът на регион...

В началото на тази седмица журналистът на „Биволъ” Асен Йорданов заяви, че депутатът Йордан Цонев, който е известен и с нелицеприятния прякор Данчо Ментата, има интерес в застрояването. Днес „Биволъ” публикува подробности относно твърдението.

Според разследващия сайт сценарият с имотите на юг от Царево е следният - наследници, припознали се за собственици на апетитни парцели на първа линия, атакуват имоти, за които няма заявления за собственост от истинските наследници и които по закон трябва да станат общински. Много от тях успяват да се сдобият с решение от Поземлената комисия, за да влязат във владение на десетки декари край Резово и Варвара.

Такъв наследник е тъстът на Йордан Цонев – Георги Николов Якимов. Имотите на тъста на председателя на Парламентарната бюджетна комисия обаче са върнати на общината с решение на съда. В защитата на Община Царево ясно е формулирано и подкрепено с документи твърдението, че нито нечии законни наследници, нито държавата е предявявала претенции към тези имоти, които изведнъж са дадени от Поземлената комисия на изникналите претенденти без документи за собственост.

След като обаче на власт в Царево идва червеният кмет Петко Арнаудов, адвокатът на общината Евгени Атанасов е уволнен, разказва „Биволъ”. Той е юристът, който е водил и спечелил на първа инстанция делата срещу хора като тъста на Цонев. След като Атанасов е уволнен, тъстът на Цонев, заедно с други заинтересовани от апетитните земи, обжалват решението на съда и печелят в Окръжен съд – Бургас. Това става главно след като юристите на Община Царево пропускат заседания по обжалването, казва „Биволъ”. А в защита на ищците действа Евгений Мосинов – лидер на партийната структура на БСП в Бургас и доверен човек на Сергей Станишев. Съвсем наскоро дългогодишният директор на "Странджа" Стефан Златаров, който през годините се противопоставяше на застрояването, беше уволнен, а веднага след това Станишев обеща, че "Странджа" ще бъде спасена.

"Зелените" посочиха четири лъжи, тиражирани за парк "Странджа"

Сагата със застрояването на природния парк „Странджа” продължава с пълна сила, след като днес „Зелените” официа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com