Бивш експерт в дирекция към парламента обвинен за щети за 480 000 лв.

1130
Бивш експерт в дирекция към парламента обвинен за щети за 480 000 лв.
Снимка: iStock/Guliver

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание; причинена е имотна вреда в общ размер на около 480 000 лв. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

За времето от март 2011 г. до 04.03.2013 г. обв. Десислава Алексиева - Русинова е заемала длъжността „държавен експерт“ в Дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание на Република България.

"За да не му се случи нещо", посъветвали следователя Бойко Атанасов да си вземе отпуск

Колеги от прокуратурата на следователя Бойко Атанасов го помолили настоятелно да излезе в неплатен отпуск - поне за 6 месеца. Това разк...

В това си качество Русинова не била овластена с каквито и да било правомощия, свързани с провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили - държавна собственост, зачислени към автопарка на Народното събрание, тъй като такива превозни средства били дарявани на държавни органи и учреждения след отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение и провеждане на нарочна процедура. Въпреки това обаче, тя решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение и непознаването от гражданите П., Р., Ж. и Т. на реда за придобиване на движими вещи, държавна собственост.

На различни дати в периода март 2011 г.–септември 2012 г., обвиняемата се свързала с посочените по-горе лица и представяйки се като служител на Парламента им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на автомобили – държавна собственост. За целта тя изисквала и респективно получавала от пострадалите лица различни парични суми - в общ размер 480 235 лв.

Тъй като пострадалите не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, а също така не им била възстановена от обвиняемата паричната сума, която ѝ били предали, те се обърнали за съдействие към органите на МВР, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на производството Русинова е установена, като й е повдигнато обвинение по чл. 210, ал. 1, т. 3 и т. 5, вр. чл. 209, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК (измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери)

Разследването е приключено, като на 07.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Русинова за описаното по-горе деяние. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години.

Образуваха досъдебно производство за престъпление в детска градина "Брезичка" в Бургас

Районната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство за извършено престъпление в детска градина "Брезичка" в града, съобщи БН...

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com