Бившият пиар на Комисията за защита на потребителите почна да говори за нечисти практики там

7089
Бившият пиар на Комисията за защита на потребителите почна да говори за нечисти практики там
Снимка: Actualno.com

Бившият говорител на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Габриела Руменова съобщи, че е била "съкратена скоропостижно" от работата си, след като е подала сигнал до Главния инспекторат на Министерския съвет за административни пропуски и злоупотреби с власт във ведомството – запазване на номера за документи, забавени преписки по жалби от граждани, нарушения на трудовото законодателство и назначения без конкурс, а по граждански договор на лица, които се намират в конфликт на интереси.

Г-жа Руменова посочва, че "вместо да бъдат взети ефективни мерки за преустановяване на порочните практики, две седмици след подаването на сигнала председателят на КЗП Димитър Маргаритов е издал заповед за прекратяване на служебното правоотношение на експерта (уж поради "съкращаване на длъжността")". Самата Руменова, която има образователна степен "доктор", казва и, че през всичките години на работа като държавен служител оценката за свършеното от нея при вътрешното оценяване на администрацията е "Изпълнението надвишава изискванията".

КПОНПИ подхвана председателя на КЗП и министъра на образованието за конфликт на интереси

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов е удовлетворен от факта за стартирането на проверка от с...

Руменова разказа и пред Actualno.com, и в съобщение до всички медии, че е била временно преместена с тристранно споразумение в друга администрация, където също като PR е работила и по проекти с участието на КЗП, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, ИА „Инспекция по труда“, Агенция „Митници“ и др. По думите ѝ, по закон след изтичане на срока е трябвало "да заеме незабавно предишната си длъжност".

Когато обаче настъпва времето да се върне, "изведнъж се оказва, че КЗП вече няма необходимост от служител за публична комуникация, но пък остро се нуждае от още един деловодител – шести на брой. Промяна в Устройствения правилник на КЗП обаче няма, а и при изтекъл преди година мандат на настоящия състав на Комисията никакви вътрешни реорганизации не могат да бъдат допустими и оправдани", разказва Руменова. Така тя бива назначена да работи в деловодството на КЗП, по думите ѝ, "където не се изисква определен образователен ценз и непременно статут на държавен служител". И добавя, че никой в КЗП не е реагирал, след като е направила аргументирано предложение, без промяна във възнаграждението, да съвместява работата по "връзките с обществеността" и деловодни дейности.

"Скандалното е, че точно по същото време КЗП наема за PR Албена Мирошникова, вероятно по граждански договор, каквато е порочната практика във ведомството (често дори със служители се сключват допълнителни граждански договори). В продължение на вече 3 месеца на официалната интернет страница на КЗП са публикувани едва 3 анонса с фрапантни правописни и терминологични грешки (като изключим наготово преписаните текстове от глобални кампании и за опасни стоки), до медиите не е изпратено нито едно прессъобщение и категорично липсва професионално управлявана публична комуникация на институцията", казва Руменова.

"Понастоящем Мирошникова е съдружник в действащи търговски дружества и дружества с нестопанска цел, несъвместими с работата и в КЗП, доколкото сред функциите на КЗП са и проверки на търговски дружества и др. юридически лица ("КОМЮНИКЕЙШЪН СТАФ" ЕООД, "И-Контакт", Сдружение "Младежки работници", ФОНДАЦИЯ "ПРЕОБРАЖЕНИЕ А.П.С."). В Търговския регистър дори са налице данни за налагани запори върху дялове на г-жа Мирошникова за нейни неизпълнени задължения, което би могло да увреди и имиджа на КЗП. Въпросната госпожа е прехвърлила свои дялове в "Комюникейшън пойнтс" ЕООД на Арман Бабикян, който е лице вече с политически изяви и амбиции и кандидат за новия парламент", добавя Руменова.

Проверка на Actualno.com в Търговския регистър показа, че Мирошникова действително е прехвърлила дела си на Бабикян в "Комюникейшън пойнтс" ЕООД, но като дата, на която е възникнало основанието за прехвърляне на дружествен дял, е посочена датата 20.08.2013 г. И до момента на публикуване на материала Бабикян е едноличен собственик на фирмата.

Одобрено: КЗП ще може да сваля онлайн съдържание, глоби и за доставчици на ел.услуги

Депутатите одобриха окончателните промени в Закона за защита на потребителите. С промените ресорната комисия да има правомощия да разпо...

Бившият пиар на КЗП казва и, че докато е работила като деловодител в комисията, се е сблъскала с много нередности. 

"От разговорите по телефона с позвънили за справка граждани стана ясно, че отговорите са значително забавени, като в много от случаите законовият срок отдавна е изтекъл, а жалбата все още не е разпределена за работа. Омбудсманът и прокуратурата също изпращат множество писма до Комисията за липса на отговори. В КЗП системно се правят "предварителни резервации" на номера за документи (заповеди на председателя, докладни записки)", твърди Руменова. И казва, че когато обръща внимание на това пред ръководството, следват "преследване и тормоз". Тогава подава сигнал в Главния инспекторат на Министерския съвет и, по думите ѝ, 2 седмици по-късно е съкратена. За случая са сезирани Агенция за държавна финансова инспекция и ИА „Главна инспекция по труда“.

"Абсурдно е в XXI век институция като Комисията за защита на потребителите да счита, че не се нуждае от свой служител, който да осигурява професионално планиране, организиране и реализация публичността на нейната дейност. Това означава, че тя не изпълнява задължението си към обществото за прозрачност на работата си и подценява огромния потенциал на комуникационните мерки за повишаване потребителската култура и увереност на гражданите при отстояването на техните права и интереси, както и за по-голямото ангажиране на бизнеса с изпълнението на неговите законови задължения с цел намаляване на нарушенията и нелоялните практики и установяването на по-спокоен и по-предвидим пазар на стои и услуги", категорична е Габриела Руменова. "Освен това, необходимо е да се спре утвърждаването на статуквото на протекция на "удобните хора" и отстраняването на доказани експерти само защото не са податливи на порочни практики. То нанася вреди на репутацията на държавната администрация и препятства нейното ефективно функциониране", добавя тя.

Actualno.com потърси председателя на КЗП г-н Димитър Маргаритов за коментар по телефона, но до излизането на материала не успя да се свърже с него.

На снимката: Димитър Маргаритов, председател на КЗП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...