БНР и „Музикаутор“ най-накрая си стиснаха ръцете

1821
БНР и „Музикаутор“ най-накрая си стиснаха ръцете
Снимка: Музикаутор

От 1 март 2017 г. в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на „Музикаутор“. След направени отстъпки и от двете страни, предстои сключване на договор между Българското национално радио и сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. Това съобщи БНР.

Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации. Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория, пише още в писмото, разпространено до медиите.

КЗК образува производство по искането на БНР срещу „Музикаутор“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по искането на Българското национално радио срещу „Музикауто...

В резултат на наложената забрана от страна на „Музикаутор“, от началото на годината Българското национално радио излъчва само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори. Огромната подкрепа на авторите е очевидно доказателство колко значима е ролята на общественото радио, за да може българската музика да достигне до своята публика и колко е важна връзката със слушателите на националното радио за всички музиканти.

Българското национално радио благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио. Българското национално радио благодари на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност.

Българското национално радио сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права, приключват изявлението си БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com