БНТ сезирала прокуратурата за предаването на Ахчиева заради "нарушения на професионални стандарти"

5664
БНТ сезирала прокуратурата за предаването на Ахчиева заради "нарушения на професионални стандарти"
Снимка: стоп кадър/YouTube

След като в последната седмица отново се разшумя около спряното предаване "Открито" на Валя Ахчиева, от Българската национална телевизия най-сетне се решиха да излязат с позиция по повод "тенденциозни" (според тях) факти и интервюта с журналистката. В изявлението на обществената медия се посочва, че срещу Ахчиева е имало сигнали за нарушение на етични и професионални стандарти и че за това е била сезирана прокуратурата. Причина за конфликт явно е била и фактура за сумата от 960 лева.

"По повод спекулациите, свързани с предаването „Открито“ от месец декември миналата година, БНТ заявява, че дни преди излъчване на 09.12.2018 г. на предаване, са постъпили две писма, в които са изразени съмнения относно качествата на работата на БНТ като обществена телевизия, както и по отношение на нарушения на етичните и професионални стандарти от журналист, работещ в медията, за което е сезирана Прокуратурата. БНТ незабавно реагира като изпрати писмо до Върховна касационна прокуратура за проверка на случая. БНТ като отговорна обществена медия не може да си позволи излъчване на предаване, което е обект на проверка от компетентните органи", заявяват от телевизията.

БНТ спря предаването на Валя Ахчиева

Българската национална телевизия (БНТ) спря "временно" предаването за разследваща журналистика "Открито" на Валя Ахчиева. Това става яс...

От позицията става ясно, че трудовият договор на Ахчиева все още не е прекратен.

"На 11.02.2018 г. от Валя Ахчиева бяха поискани писмени обяснения, произтичащи от неизлъченото предаване на 27.01.2019 г. „Открито”. Г-жа Ахчиева, в разрез с вътрешните правила на работа в телевизията и без задължителното предварително одобрение, на 16.01.2019 г. е заявила и потвърдила в Независима строителна лаборатория „Инфраструктура” ЕООД – гр. София, извършването на лабораторни изпитания на бетон. В резултат, лабораторията е издала фактура № 0000003836 от 21.01.2019 г. към Българска национална телевизия, МОЛ: Константин Валентинов Каменаров, с което телевизията е задължена да изплати сума в размер на 960 лева с включен ДДС, за сметка на бюджета на БНТ", пише още в изявлението.

Ахчиева е заявила пред ръководството, че има право да изразява и разпространява информация в медии, извън сектора на радиото и телевизията, в съответствие с правилата на БНТ за лоялност и защита на конкуренцията. С писмен отговор Генералният директор на БНТ пък я уведомил, че по силата на сключения между нея и БНТ трудов договор, тя има и задължения към БНТ, извън тези, предвидени в качеството й на водещ (качество, което в момента не упражнява).

"Въпросният отговор е писмото, което г-жа Ахчиева си позволи да разпространи в редица електронни медии на 01.03.2019 г. и което, според нейно изявление, е пречка да изразява свободно мнението си. Писменият отговор, независимо, че е изведен и изпратен до нея на 18.02.2018 г., е подготвен и подписан дни преди това.

Запуши ли БНТ устата на Валя Ахчиева по тема с автобусна катастрофа с жертви?

"За втори път Върховна административна прокуратура (ВАП) установи бездействие на длъжностни лица от Автомобилна администрация спрямо ед...

Наложеното на Валя Ахчиева дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ - Заповед № РД-10-84 от 25.02.2019 г. е във връзка с нарушенията на процедурите, свързани с организацията, реда и условията за реализация на телевизионна продукция, регламентирани в Правилника за производство на телевизионна продукция и продуцентска дейност на БНТ. Г-жа Ахчиева не е изпълнила конкретни ангажименти, в качеството си на изпълнителен продуцент, свързани с процеса на бюджетиране на предаванията, уредени в Правилника, действията й са в противоречие и с длъжностната й характеристика, която е неразделна част от трудовия й договор. Съобразно фактите и мотивите, изложени подробно в заповедта за налагане на дисциплинарно наказание, г-жа Ахчиева е извършила неправомерни действия, за което следва да понесе дисциплинарна отговорност", посочват още от БНТ.

Предаването на Валя Ахчиева беше "временно" спряно още през януари, а обществената телевизия обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. 

Последното предаване на Ахчиева от края на 2018 г. бе свързано с превозвача "Юнион Ивкони". В предаването беше подробно разказано как "Автомобилна администрация" протака с месеци връчване на актове с нарушения на превозвача с абсурдни оправдания защо се бави - например защото от "Юнион Ивкони" не искали да вземат документите, пратени с куриер, при положение, че давността на актовете е само 3 години. В последното издание за 2018 година Ахчиева обяви анонс, в който беше припомнена катастрофата край Вакарел, в която загинаха цели 10 души. То обаче така и не бе пуснато в ефир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com