Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Димитров: Идиотщина е да наблъскаш 70 паметника на едно площадче в Скопие

14 април 2013, 10:54 часа • 14347 прочитания

Управляващият елит на Македония отчаяно търси национална идентичност, различна от българската. Това заяви проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.

По думите му нацията е млада, създадена е след 1944 г., в изпълнение на декрет на Комунистическия интернационал от 1934 г. В миналото нацията се създаваше чрез чудовищни репресии, за които в България се знае малко. В рамките на две седмици, 1944 – 1945 г. са избити 23 000 души, целият български елит, интелектуален, военен, политически и т.н. В последвалите години, чрез продължаващи репресии, нещо постигнаха. Но нацията започна да се разпада след 1991 година, благодарение на информацията. Започна един процес на ребългаризация на нацията (както те самите го наричат). Именно за да укрепят разпадащата се идея, беше тази идиотщина с тези паметници, струпани на един малък площад, с размерите на площад „Батенберг”, каза Божидар Димитров.

По думите му македонската преса и опозицията в Македония използват и по-силни термини от „идиотщина” за проекта „Скопие 2014”. Наистина е идиотщина, на този малък площад, да струпаш тези паметници – заяви Божидар Димитров.

В Скопие са всички царе от Самуиловата династия, Цар Самуил, Гаврил Радомир, Иван Владислав. Светците Кирил и Методий, Наум Охридски, Климент Охридски. Сред паметниците е и този на цар Иван Владислав, който три пъти е заявил, че е българин, чрез известния битолски надпис, който се намира в Битолския музей. Там е казано - „аз, Иван Владислав, самодържец български, българин родом, направих крепостта Битоля за живота и спасението на българите в Битоля”. На български боляри, които са управлявали тези земи – Добромир Хриз и т.н. Посегнато е за първи път на двама сръбски феодали – Вълкашин и Углеша, както и на лица от антична Гърция, обясни Божидар Димитров.

Той бе категоричен, че в България също се изграждат паметници на национални герои, но не вдигаме толкова шум и не го правим по подобен начин. „Това не може да ни бъде за пример. Не може да събираме на един площад – 70 паметника”, посочи той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес