Божидар Димитров: Културно-историческият туризъм е във възход

872
Божидар Димитров: Културно-историческият туризъм е във възход
Снимка: БГНЕС

Културно-историческият туризъм в България през последните няколко години придобива неочаквано добро развитие.

Това каза проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, във връзка с написания от него историческия пътеводител "Столиците и градовете на българските царе и патриарси".

Международен форум събира над 70 наши и чужди изложители във Велико Търново

Над седемдесет български и чуждестранни изложители ще се представят на тринадесетото издание на Международното изложение „Културе...

„Миналата година, която беше тежка за българският туризъм и всичките му разновидности отбелязаха намаление, Министерство на туризма отчете, че единствено културно-историческият туризъм отбелязва 7% увеличение. Затова то реши да направи исторически пътеводители на 8 маршрута и нае мен да напиша текстовете”, посочи проф. Димитров.

„Аз определих една част от маршрутите, имайки предвид стойността на паметниците и решихме да започнем от столиците на българските царе и патриарси”, допълни още той, цитиран от Фокус.

Във връзка със заглавието на пътеводителя, проф. Божидар Димитров разказа: „Трябва да отбележим, че понякога столиците се различават – столицата на Патриарха не съответства на административната столица на държавата. Мощните градове-крепости в тъй наречената вътрешна или столична област са начин за охрана на столицата. В крепости в радиус от 100 километра се настаняват мощни военни гарнизони. Врагът е трябвало първо да се справи с тях, защото е много неприятно да отидеш да обсаждаш столицата, а в тила да те нападне голям и мощен гарнизон. Това понякога е водело до катастрофи на византийската армия, какъвто е случаят с похода на Василий II срещу Сердика (София) през 986 година”.

Според историка подобен е и примерът с император Никифор, който, стремейки се към столицата Плиска, е оставил в тила си огромни крепости със силни гарнизони, които са му преградили пътя на връщане. Той поясни, че част от паметниците, включени в историческият пътеводител, се претърпели реставрация и консервация. „Има какво да покажем на българските и чуждестранните туристи”, смята проф. Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com