Борисов свиква съвещание в Благоевград заради ситуацията на границата с Гърция

628
Борисов свиква съвещание в Благоевград заради ситуацията на границата с Гърция
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов свиква съвещание в областната управа в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница с преминаването на нелегални мигранти.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ще участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция”, и кметове от региона.

Съвещанието ще започне в 10.00 часа.

МО: Водят се преговори с гръцките власти за връщане на нелегалните имигранти

В момента, чрез двустранния координационен център на ГКПП- Кулата се осъществяват преговори с гръцките власти за начина на връщане на н...

Припомняме, че 87 имигранти бяха задържани след опит да влязат в България от гръцка страна. Установени бяха две групи нелегални имигранти, които в петък срещу събота през нощта както и рано в съботния ден са се опитали да преминат незаконно от Гърция на българска територия, в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич. Групите са локализирани и задържани от наряди на граничния полицейски участък. Те са в състав от над 30 души всяка.

Едната група от нелегални имигранти е задържана на зелената граница с Гърция, а другата – при проверка на товарен влак, влизащ от гръцка страна. „Снощи около 23.50 часа на зелената граница с Гърция, на 50 м от бившето ГКПП-Кулата са задържани 34 нелегални емигранти. По първоначална информация 16 от тях са сирийци, а 18 иракчани”, посочи говорителят на „Гранична полиция” Любенова.

По думите й, в събота около 12.00 часа на ж.п. гара Кулата граничните полицаи са извършили проверка на влизащ от Гърция товарен влак, като са открили голяма група нелегални имигранти, които по първоначална информация са афганистанци. Всички нелегални имигранти от двете групи, които са били задържани в петък срещу събота през нощта и в съботния ден на територията на ГПУ-Петрич са били настанени и им е била осигурена храна. Чрез двустранния координационен център на ГКПП-Кулата се осъществяваха преговори с гръцките власти за начина на връщане на нелегалните имигранти. В съответствие с предварително разработения план за съвместни действия с Министерството на отбраната военнослужещи от Сухопътни войски се включиха, за да подпомагат работата на „Гранична полиция” по охрана на държавната граница с Гърция. По-късно стана ясно, че 53 незаконни имигранти от Афганистан са открити в товарния влак идващ от Гърция, който по документи е бил празен. В пет от вагоните граничните полицаи са открити общо 53 незаконни имигранти. В тях са намерени документи издадени от гръцките власти, в които е пишело, че лицата са от Афганистан.

Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов каза, че най-вероятно 50 от нелегалните имигранти ще бъдат върнати още събота вечер в Гърция, а другите в рамките на ден-два. Той каза, че в двата регистрирани случая са задържани над 80 души и всички са регистрирани в центрове в Република Гърция, което означава, че не са проблем на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com