Бюлетините ще струват 1,5 млн. лв., БНБ ще отпечата 7 535 000

1945
Бюлетините ще струват 1,5 млн. лв., БНБ ще отпечата 7 535 000
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Бюлетините за предстоящите парламентарни избори ще струват 1,5 млн. лв. с ДДС и ще се отпечатват от Българската народна банка. Тя ще има право да използва при необходимост други специализирани печатници. Прогнозният тираж на бюлетините е 7 535 000. Това става ясно от обявление на Централната избирателна комисия (ЦИК) и поканата й до БНБ да подаде оферта.  

Видът им е утвърден вече от ЦИК с техническите им характеристики и защита. Окончателните спецификации и изискванията, свързани с изработката и доставката им, ще бъдат уточнени при договарянето.

Бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с поредни номера и защитени с полиграфическа защита. Печатницата на БНБ въвежда допълнителна защита, освен определената от ЦИК.

Грамажът на хартията е 120 гр/м² и това изискване ще се доказва със задължително представен сертификат от производителя и протокол от изпитване в акредитирана лаборатория.

Броят на отпечатаните бюлетини се посочва в заявка на ЦИК за всеки изборен район, както и за гласуване в секции извън страната. На гърба на всяка от тях се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия. При откъсване върху бюлетината и върху кочана трябва да остава един и същи номер, който да се сравнява от избирателната комисия след отразяване на гласуването и преди пускането на бюлетината в избирателната кутия. Всеки кочан трябва да съдържа 100 бюлетини.

В съответствие с разпоредбите се изработват 31 вида бюлетини за гласуване в изборите за народни представители за страната и един вид - за секциите извън страната.

Броят на отпечатаните бюлетини се заявява от ЦИК въз основа на предложенията на областните управители по изборни райони за страната, а за секциите извън страната от МВнР.

Избори 2021 – лидерски битки, политическо номадство и спортни величия

Социолози и анализатори обещават наближаващите парламентарни избори да бъдат едни от най-интересните и напрегнати през последните годин...

Заради големия брой на бюлетините и изключително краткият срок за отпечатването им, ще е необходимо верифициране на съдържащата се в тях информация от всички РИК, респ. ЦИК за правилното изписване на партиите, коалициите и независимите кандидати. Заради това от БНБ трябва да представят подход за реализация на тези изисквания. В това число са процесите на предпечат, утвърждаване и печат на бюлетините.

БНБ трябва да разполага с транспортни средства (собствени и/или наети), за да осигури транспортирането и доставката на бюлетините до всички областни центрове.

Транспортирането и доставките им до местоназначението се удостоверява с екземпляр/копие от документ (товарителница/протокол), подписан от представители на печатницата, на доставчика и упълномощени представители на съответната РИК и областната администрация, който се представя от печатницата пред ЦИК при отчитане на изпълнението на поръчката.

До 02.04.2021 г. е срокът за доставката на бюлетините до всички областни администрации.До 20.03.2021 г. пък е крайният срок за доставка на бюлетините до Министерството на външните работи в София, на ул. „Александър Жендов“ № 2.

Още: ГЕРБ –СДС се явяват с номер 28, БСП – 4, „Има такъв народ” – 29, ДПС - 9

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com