Булсатком спря бТВ

59334
Булсатком спря бТВ

Милиони българи осъмнаха без бТВ по цифровата телевизия Булсатком. Причината за това е финансов спор между двете фирми, предаде Стандарт нюз.

Заради неуредени плащания от бТВ заявиха, че ще прекратят договора си с оператора в края на миналия месец. От Булсатком пък отрекоха да имат задължения към телевизията. Двете страни постигнаха временно споразумение - да излъчват програмите на бТВ по празниците. В първия работен ден обаче Булсатком отряза сигнала.

Абонатите на цифровата телевизия все пак могат да гледат бТВ, тъй като тя се разпространява ефирно.

И bTV се жалва на Нели Крус

Войната между bTV и "Булсатком" продължава - bTV Media Group също е изпратила официално писмо до европейския комисар по информационните...

"Компанията спря сигнала поради изтичане на действащия договор и едностранното му прекратяване от медийната група", съобщиха от сателитния оператор. Фирмата уточни, че за времето, в което бТВ отсъства от пакетите й, клиентите ще плащат по-ниски такси. От Булсатком обещават и съдействие на абонатите си за настройка на телевизорите за приемане на ефирен сигнал.

Преговорите между двата страни продължават, като и едните, и другите твърдят, че ще отстояват докрай интересите на зрителите.

Становището на Булсатком е, че е принудена да спре сигнала на програмите на bTV Media Group заради изтекъл договор и ще компенсира абонатите си с отчисления от месечните такси.  

От компанията информират, че сигналът ще бъде възстановен при достигане на справедливо решение за всяка страна, включително и за многобройните си абонати.

Операторът ще оказва и съдействие за настройка на телевизионните приемници на клиентите си за приемане на ефирен сигнал.

"Спирането на програмите не зависи от волята на Булсатком, тъй като договорът им първо беше едностранно преустановен още преди неговото изтичане, а за времето между Коледните и Новогодишни празници до ново споразумение не се е стигнало. Компанията полага всички усилия за излизане от създалата се ситуация като води активни преговори с bТV Media Group за достигане на максимално приемливи за абонатите си условия. Булсатком е изцяло българска фирма, която оперира на българския пазар и обслужва български потребители. Това задължава ръководството на компанията да съобразява търговските си договори изцяло с финансовите възможности на българските домакинства, които в условията на продължителна криза не позволяват каквото и да е повишаване на месечните такси на услугите". - това обясниха от Булсатком.

От друга страна - bTV Media Group, излязоха със следното становище: "Към момента няма благоприятен развой в търговските взаимоотношения между bTV Media Group и Булсатком и договор за настоящата 2013 година не е подписан."

Доставчикът продължава да налага безпрецедентна ценова дискриминация на бТВ, въпреки че цената на каналите бТВ е изцяло съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание. Като злоупотребява с пазарната си мощ и над 35% пазарен дял, Булсатком изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял.

Булсатком отказва конструктивни преговори и диалог с медията и продължава да не заплаща дължимите значителни суми на bTV Media Group. Същевременно са ощетени и абонатите на оператора, предплатили пакетите, съдържащи каналите на бТВ, тъй като Булсатком не им осигурява достъп до тях.

Също толкова негативен е ефектът върху зрителите и от некоректното отчитане на реалния брой абонати от страна на Булсатком към бТВ."

бТВ обявиха, че Булсатком ощетява възможностите на телевизията за инвестиции в ново и качествено съдържание, а оттам – и самите зрители, които плащат именно за съдържанието, а не за преносната мрежа. Независимо проучване на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО потвърждава системната некоректна практика на кабелния оператор, а калкулация на медията сочи, че загубите за последната година се равняват като стойност на продукционния бюджет на най-малко два нови български сериала.

С това Булсатком ограничават развитието както на българската култура, така и на творческия потенциал на нацията в областта на филмо- производството.

Преди няколко дни и от ТВ7 обявиха, че няма да подновят договора си с Булсатком. Като причина от там също посочиха финансови проблеми. Все още обаче ТВ7 се излъчва по Булсатком.

bTV, ТВ7 и Виваком с картел заради Булсатком, казва потребителска организация

Тежки обвинения за нелоялни търговски практики и картел между bTV, ТВ7 и "Виваком" отправиха от Асоциацията на потребителите на телеком...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com