Бум на престъпленията с банкови карти и с кредити с неверни документи

7536
Бум на престъпленията с банкови карти и с кредити с неверни документи

Увеличават се престъпленията, свързани с банкови карти и с получаване на кредити с неверни документи. Това каза главен инспектор Христо Йорданов, началник-сектор "Финансово-кредитна система", отдел "Икономическа полиция" при ГД „Национална полиция”, предаде Фокус.

Точно в условията на криза, в които се намираме в момента, е очевидно, че престъпниците се ориентират към по-бързия начин за достъп до паричен ресурс. И при единия вид престъпления, и при другия се получава бърз достъп до средства чрез нередовни документи, каза той.

Надзирател внасял марихуана в Софийския затвор

Задържан е служител от надзорно-охранителния състав на затвор София след съвместна операция на звеното за оперативно обслужване при гл...

Двата текста от Наказателния кодекс, свързани с тези престъпления, са член 249 – използването на платежни инструменти или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляра и член 248 – представяне на неверни сведения с цел получаване на облекчени условия за кредитиране.

Тази година са регистрирани 589 престъпления с банкови карти. За този период на миналата година те са 402, за 2010-а са 284, а за 2009 – 64.

Престъпленията, свързани с получаване на кредити при облекчени условия въз основа на неверни документи са се увеличили около три пъти спрямо същия период на 2011 г. – от 40 на 140.

Като абсолютни суми размерът на техния дял обаче е незначителен спрямо щетите за бюджета и за хората от престъпления в данъчната система.

Незаконни банкери плашат длъжници със смърт

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Венцеслав Стефанов Чамурджиев като ръководи...

Данните за тях показват намаление. Става дума за пране на пари, лихварство, изготвяне на неистински парични знаци, данъчни престъпления и др.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com