Бунт и размирици в бежанския център в Харманли* (ВИДЕО)

8485
Бунт и размирици в бежанския център в Харманли* (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия. На място има голямо количество служители на реда и водно оръдие. Срещу тях летят камъни, в лагера гори и пожар. Към бежанския център са изпратени подкрепления. На място дойде и екип огнеборци.

Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях - столовата и новият регистрационен център. Персоналът е освободен. Събрали са се и хора от града, съобщава bTV.

Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците. В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Не откриха масова зараза сред бежанците в Харманли

Резултатите от прегледите, 18 и 19 ноември 2016 г. от лекари от Военномедицинска академия на настанени в регистрационно-приемателния це...

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли. След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно.

Над 3000 мигранти остават под ключ, докато не бъде изследван и излекуван и последният от тях.

Около 14 часа днес, 24 ноември, от пресцентъра на МВР изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че чужденците са недоволствали от забраната да напускат свободно центъра.

"Те запалиха гуми, хвърляха камъни по полицейските служители на място. Изпратените допълнителни сили са овладели ситуацията, не се е наложило употреба на сила и помощни средства, съобщиха от МВР.

Болните в Центъра за бежанци в Харманли процентно не са повече от тези в цяла България

Беше ми връчено указание от министъра на здравеопазването да ограничим движението на бежанците извън Центъра. Издала съм заповед, с к...

Ръководството на ДАБ и представители на настанените в центъра провеждат разговори с оглед нормализиране на обстановката, съобщиха още от ведомството.

*Информацията е обновена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество