Българи и румънци протестираха срещу шистовия газ

7567
Българи и румънци протестираха срещу шистовия газ

Десетина добричлии се включиха в протест, организиран от румънците срещу американската компания "Шеврон", която от началото на тази година има разрешително от правителството в северната ни съседка за проучване и добив на шистов газ, предаде Стандарт нюз.

Добруджанци с плакати на английски, български и румънски език стигнаха до ГКПП - Дуранкулак, където от румънска страна дойде да ги посрещне с "Добре дошли" Родика Лучану. Тя изрази благодарността на всички, които се борят срещу шистовия газ и метода "фракинг". Лучану придружи българската група през контролния пункт Вама Веке на румънска територия, където добричлии се присъединиха към символичната румънска група, очакваща българите с плакати, знамена и под звуците на "Мила Родино".

И екоминистърът казва, че мораториумът върху шистовия газ няма да се вдига

Мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ няма да бъде отменен, не се очертава в България да се добива шистов газ и аз б...

От импровизирана трибуна румънци и българи се обявиха против проучването и добив на шистов газ на територията на Добруджа. "Ние благодарим за подкрепата на нашите български приятели, които ни намериха във Фейсбук. Водата ни е една и ние заедно няма да допуснем тя да бъде отровена" - каза Лучану.

От българска страна Синтия Недялкова, която преди време обяви, че посвещава живота си на борбата срещу шистовия газ, добави, че добричлии, както и много други българи, подкрепят румънците в протестите им. "Даването на разрешение на "Шеврон" в близост до границата е нарушение на 7 международни конвенции, защото те ще дупчат на няколко километра от България. Ние - българи и румънци, пием вода от едно общо голямо езеро. Сега сме тук да ги подкрепим отново мораториумът да бъде въведен в Румъния. В България ще продължим и настояваме да бъде приет закон, който да забранява хидравличния метод, познат още като "фракинг"",- каза Недялкова.

Със скандирания "Шеврон", върви си в къщи! Не на фракинга!", прозвучали на английски, протестиращите изразиха становището си. Част от добричлии потеглиха км Мангалия, за да се включат в протеста от 17 ч.

"Датата на протести в цяла Румъния не е избрана случайно - 5 юни е международен ден за опазване на околната среда. Именно затова днес излизаме на протести, защото фракинга ще нанесе непоправими щети на околната среда в двете страни" - заяви Паул Юра от Вама Верде. Добричлии предложиха на румънците в Добрич да се организира голяма конференция на тема "шистов газ", на която да вземат участие както протестиращи от двете страни на границата, така и представители на правителствата и специалисти от двете страни.

Протест срещу проучванията за шистов газ ще се състои при ГКПП Дуранкулак

Протест срещу проучванията за шистов газ ще се състои при ГКПП Дуранкулак, съобщи Синтия Недялкова от граждански инициативен комитет. П...

Румънци и българи заедно изразиха опасенията си и от факта, че ще бъде дупчено на голяма дълбочина и взривявана земята в разлом Вранча, което може да доведе до земетресения. Затова наред с скандирането "Не на фракинга", протестиращите викаха: "Не искаме земетресения" и "jamais" на френски, което означава "никога".

Протестът бе предаван директно по румънски телевизии, а протестиращите се опитваха да не пречат на международния трафик през граничния пункт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com