България е изключение: Предлага майчинство с дълга продължителност и високи обезщетения

9747
България е изключение: Предлага майчинство с дълга продължителност и високи обезщетения
Снимка: Getty Images / Guliver

Дългата продължителност на отпуската поради бременност и раждане у нас е сред изключенията в световната практика. Това се казва в анализ на платформата за статистическа информация Инфограф по темата за продължителността на майчинството и размера на обезщетенията през този период.

България е сред страните, предлагащи най-добри условия при майчинство при съпоставка на база размер на обезщетенията и на база период на майчинството, става ясно от анализа.

Въпреки че страната ни не е членка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), нейните сравнителни анализи на системите за обезщетение на майките в различни страни по света, включват и България. От последното изследване се вижда, че майките в България имат по-продължителен отпуск поради бременност и раждане на дете от този във всички държави от ОИСР.

Същевременно обезщетението в България, измерено като процент от дохода получаван преди раждането, е най-високо сред трите държави с най-продължителен отпуск за бременност и раждане (България, Гърция и Великобритания).

Според настоящото законодателство в България, обезщетението се изчислява като 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

 

Източник: Инфограф

Данните на ОИСР показват, че България се нарежда на първо място от всички изследвани страни по продължителност на платения отпуск поради бременност и раждане. Той е 58,6 седмици (или 410 календарни дни, 45 от които се взимат преди раждането), което е повече от три пъти по-високо от средното за държавите от ОИСР – 17,7 седмици.

Без увеличение на майчинските, решиха депутатите

Депутатите отхвърлиха идеята на БСП майчинските да се увеличат с 80 лева. В момента майките получават 340 лева за втората година. От Б...

На второ място в класацията е Гърция, следвана от Великобритания. Прави впечатление, че докато двете държави предоставят отпуск със сравнително голяма продължителност спрямо държавите от ОИСР (съответно 43 седмици за Гърция и 39 седмици за Великобритания), обезщетенията са сред най-ниските – 53% за Гърция и 31% за Великобритания.

В страните, в които отпускът е сравнително дълъг, размерът на обезщетението е по-нисък. Именно България е изключението тук: при голяма продължителност на отпуска се предоставя и сравнително високо обезщетение - 90% от предишния доход. Макар че има много страни (като Австрия, Естония, Германия, Холандия и др.), където майките получават 100% от предишното си възнаграждение, средният период на майчинството там е значитено по-кратък. От тези страни най-дълъг е той в Хърватия – 30 седмици. Изключение, но в другата крайност, е САЩ, където няма определен задължителен размер на продължителността на отпуска и на обезщетението, изплащано през този период.

Източник: Инфограф

Що се отнася до еквивалента на обезщетенията, България се нарежда отново на първо място, то се получава, като продължителността на отпуска (измерен в седмици) се умножи по размера на обезщетението (измерено като процент от предишния доход). Така по време на 58,6-те седмици отпуск, майките у нас получават обезщетение, равняващо се на 52,7 седмици от предходното им възнаграждение. Сред държавите, в които обезщетението е високо спрямо времетраенето на отпуска, се нареждат Хърватия (30 седмици) и Полша (26 седмици), изчисляват от Инфограф.

Анализаторите казва, че тези данни позволяват да се заключи, че дългата продължителност на отпуската поради бременност и раждане у нас е сред изключенията в световната практика. Проблемът с размера на обезщетенията, доколкото съществува, е друг и по-скоро е следствие от ниския размер на трудовите възнаграждения у нас, които в крайна сметка формират и размера на получаваните обезщетения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com