България и през 2015 година: Държавата на абсурдите

13580
България и през 2015 година: Държавата на абсурдите
Снимка: Facebook страница "Плевен днес"

В държава като България е трудно да бъдат определени куриозите на годината, тъй като претендентите са много и кой от кой по-достойни. Затова решихме да ви представим не класация на абсурдите, а просто тези от тях, които ни разсмяха най-силно и ни възмутиха най-много.

Поне два български града ще запомнят 2015-а като „годината, в която ни извапцаха тия безумни велоалеи“. През октомври, предизборно, неподлежаща на описание жълта маркировка озари Плевен. Линии оградиха части от пешеходните зони в града с цел да ги превърнат в пространство за колоездачите. По-късно се оказа, че за това са похарчени над 760 000 лв. по европрограма. Плевенчани заляха социалните мрежи с недоволството си и нарекоха новата придобивка „велоалеите на срама“. Премахването на въпросните линии бе първото обещание, което новият кмет Георг Спартански направи след победата си на местния вот. То обаче бе изпълнено само наполовина - оказа се, че ако наруши първоначалната идея на проекта, общината рискува да загуби 4 млн. лева.

България през 2015 година: Волениада

Точно когато си мислим, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не би могъл да измисли по-голям абсурд, той ни доказва, че греш...

В края на годината „творчески“ велоалеи се появиха и във Варна. Незнайно защо колоездачите в Морската столица не ги оцениха подобаващо и се оплакаха от маловажни неща - че има неравности по пътя, че велоалеите рязко се стесняват, слизат на пътното платно, а после се качват, минават през шахти, табели и стълбове и други подобни препятствия. Какво обаче са те пред приключенския дух, биха възкликнали местните власти, ако имаха въображение

Реставрацията на Ларгото в София продължи да бъде куриоз сама по себе си. През тази година там израснаха високи зидове, изграждани със съвременни тухли, съвсем неподхождащи на археологическите обекти. Стойността на проекта е 15,3 млн. лв., от които 12,8 млн. лв. са финансирани от ЕС, а 2,3 млн. са съфинансирани. При разбор на планираните средства обаче активисти посочиха, че изобщо не се знае за какво ще бъдат изхарчени 2,9 млн. лв. от тези средства. Дали изпълнителите на проекта правят разлика между консервация и реставрация е отделен въпрос.

Въпроси зададоха мнозина и към Агенция „Пътна инфарструктура“, след като тя умишлено не сложи табела за пътният възел към магистрала „Струма“ при Благоевград. Изтъкнатият от АПИ аргумент беше, че трафикът на този възел трябва да бъде по-малък, защото в момента се изграждат връзките от възел „Благоевград“ с бъдещия участък от ЛОТ 3 на „Струма“. Няколко дни по-късно табела все пак бе монтирана, но не и преди десетки шофьори да се объркат по пътя.

Куриозна ситуация се разигра през септември в самия Благоевград, но от друго естество. Младата вълчица Лупи избяга от клетката си и в продължение на 9 дни разиграваше служителите на местния зоопарк, които уж я примамваха с храна в клетката, а все не успяваха да я завардят. Накрая хитрото животно все пак бе заловено с помощта на упойваща стрела.

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор I част)

2015 година е годината, в която сагата с изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) продължи. Банката, четвърта п...

Този метод вероятно се е сторил твърде хуманен на 80-годишната госпожа Рангелова от Пловдив, която се опита да убие алпинист, саниращ апартамента на съседите ѝ. Дамата и съпругът ѝ се притеснили, че изолацията ще увреди техните стени и тераса. Затова тя взела нож и започнала да реже въжето, на което работникът висял на височина шест етажа. За радост случаят се размина без фатален край - бързата реакция на младия мъж, който навреме намери сигурен пристан, спаси живота му.

За финал оставихме едно от култовите изказвания на премиера Бойко Борисов през годината. Очаквано такива имаше много, но все пак гордото „Три папи са ме галили по главата“ впечатли цял британски министър-председател. Който по-късно бе и повозен „на джипката“ лично от Борисов. Колко европейски лидери могат да се похвалят с това?

Ако сме пропуснали вашия любим куриоз от 2015 г., споделете кой е той в коментарите. А междувременно ви/си пожелаваме през идните дванадесет месеца да не се сблъскваме с подобни глупости. В крайна сметка никой не е казал, че пожеланията трябва да са реалистични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com