България стана едва третата държава в Европа с уникални стандарти за горите

1251
България стана едва третата държава в Европа с уникални стандарти за горите

България стана едва третата страна в Европа, която адаптира националните си стандарти за грижа за горите съгласно най-новите изисквания на Съвета по стопанисване на горите (FSC), съобщава WWF България. Другите две европейски държави с това постижение са Португалия и Франция.

За да бъде сертифицирана една гора е необходимо да се спазват редица изисквания, сред които:

1. Опазват се вододайните зони и речните течения (Не се допускат интензивни сечи във вододайни зони, тъй като това може да доведе до намаляване водния дебит. Забранява се сечта в 15-метровата ивица по дължината на речните корита, от двете страни на коритото и т.н.)

2. Опазват се уязвимите и застрашените от изчезване видове и екосистеми (Определят се и се запазват най-малко 5% гори във фаза на старост. Това означава, че се запазват старите гори със 100-, 200-, 300-годишни и по-стари дървета, установени в района. Оставят се най-малко 10 % от естествените количества мъртва дървесина. Така се осигурява дом и хранителна база за над 50% от видовете горските обитатели, тъй като най-малко половината от горските видове животни, гъби и микроорганизми са зависими именно от наличието на гниеща дървесина. Не се секат дървета, в които има хралупи на птици, прилепи и други бозайници, както и дървета, под които има редки и застрашени растения.)

3. Опазва се културата и поминъка на местното население.

4. Гарантират се правата на горските работници (да имат подходящо защитно облекло, да имат договори и да са осигурени, да са добре обучени и квалифицирани, да не се експлоатира детски труд).

За първи път държавата започва да изкупува частни гори от собствениците

За първи път държавата започва да изкупува частни гори от собствениците, чиито парцели са твърде малки и не могат да се управляват ефек...

5. Не се допуска използването на опасни пестициди.

6. Не се допуска намаляване на горската площ (например изсичане на гора на голо, за да бъде застроено мястото или да бъде направена ски писта).

Остава една последна крачка до въвеждането на стандарта в страната ни – това е официалното одобрение от страна на FSC. Очакваме в рамките на няколко месеца екип на FSC да разгледа адаптирания за българските условия стандарт и да финализира процедурата, казват от WWF.

Към настоящия момент в България са сертифицирани над 560 000 хектара гори. Във всички тези територии са въведени по-строги правила по отношение на стопанисването на горите и прилагането им се проверява ежегодно от международни одиторски екипи. FSC сертификацията се прилага в България от 2006 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com