Българките стават майки най-рано в ЕС

1717
Българките стават майки най-рано в ЕС
Снимка: БГНЕС

В България и Румъния е най-висок процентът на майките тийнейджърки.

Франция и Швеция са с най-висока плодовитост в Европа, но раждаемостта в ЕС е по-ниска от необходимото, за да може да се поддържа населението, съобщиха от Евростат. Испания и Италия са на дъното в класацията, заедно със страните от южната част на Европа, които страдат от икономически проблеми. Това е и част от причините, раждаемостта там да е по ниска, отколкото на север.

В целия съюз през 2016 година са родени 5,148 милиона бебета, сравнено с 5,103 милиона през 2015.

Като цяло, общата плодовитост на ЕС е била 1,60 бебета на жена. Франция е лидер в плодовитостта с 1,92 деца на жена, следвана от Швеция с 1,85, Ирландия с 1,81 и Дания и Великобритания (и двете с 1,79). Испания и Италия са последни с 1,34 раждания на жена, над тях се нареждат Португалия (1,85), Кипър и Малта (и двете с 1,37), Гърция (1,38) и Полша(1,39).

В Германия, където този коефициент е 1,589 раждания на жена, се отбелязва рекорден брой бебета през 2016 година. Там се забелязва и увеличена раждаемост, от страна на жените без германско гражданство, последвани от голям брой жени емигранти. От федералния статистически институт обявиха, че при германките броят на ражданията е нараснал с 3%, докато децата родени от майки без гражданство са нараснали с 25%.

Жените в ЕС раждат първото си дете средно на възраст от 29 години, като най-рано това се случва в България (26 години), а най-късно в Италия (31 години).

В България, Румъния и Холандия е най-висок процентът на майките тийнейджърки. Финландия пък води в класацията по най-многодетни майки. Там всяка десета майка има четири или повече деца.

Европейците имат все по-малко деца през последните десетилетия, като най-ниско е нивото на раждаемостта през 2002 г., когато са се родили 5 милиона деца и до 2014 г. се наблюдава значителен застой, предаде БГНЕС.

Според Евростат 2,1 (деца на жена) е най-доброто възможно постижение, за да може населението да се снабди с млади хора, но и да запази размера на населението си, при липса на миграция.

Миграцията е и най-горещата политическа тема в ЕС. Особено след като, много дясно ориентирани партии отбелязаха успех и в Италия и в Германия на скорошните избори и то само с антиимигрантска предизборна кампания. Тези проблеми са чувствителна тема от 2015 г., когато емигрантската криза, доведе повече от един милион бежанци и емигранти в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com