Българска група телефонни измамници уличена в Румъния

2431
Българска група телефонни измамници уличена в Румъния
Снимка: iStock/Guliver

Удар на бургаската полиция по телефонните измамници. След откраднати близо 44 000 лева след телефонни измами и част от парите в себе си е заловено муле на ало измамници, действащи от територията на Румъния.

Оказва се, че 60-годишният Никола Китанов от Свети Влас, който е работел с група за телефонни измами, която в момента пребивава на територията на Румъния. По случая освен бургаската полиция, работят полицията в Русе, както и властите в Румъния.

През последните 5 дни в Бургас са измамени петима възрастни жители, като общата сума, която са прибрали измамниците е близо 44 000 лева. Разследването ще установява дали има още излъгани. Очаква се в утрешния ден прокуратурата да даде изявление. Никола Китанов е направил пълни самопризнания за участието си в следните измами:

телефонна измама на 79-годишен бургазлия от к-с „Зорница”, осъществена на 17.02.т.г., при която взел сумата от 4500 лв.

телефонна измама на 86-годишен бургазлия от к-с "Лазур", осъществена на 22.01.т.г., при която взел сумата от 7560 лева.

телефонна измама на 81-годишна бургазлийка от к-с "Лазур", осъществена на 22.01.т.г., при която взел сумата от 2400 лева.

Опит за телефона измама на 80-годишна бургазлийка от к-с "Лазур", осъществена на 16.02.т.г., при който няма отнети пари.

Полицията обаче успява да проследи схемата след измамата на петата жертва. 65-годишната жена тегли от банката близо 25 000 лева, и според указанията ги хвърля в кошче за боклук на улица „Гурко”. 60-годишният Никола ги е взел и е тръгнал към Русе, където да премине границата и в Румъния да предаде парите на останалите участници в престъпната група. Мулето е задържано преди град Русе.

„Намерени и иззети са мобилният телефон на 60-годишния мъж от Свети Влас, който всъщност е и извършител на взимането на парични суми от петте телефонни измами. Намерена е автомобилната навигация на автомобила, както и сумата от 29 000 лева, която всъщност е общата парична сума от последните две телефонни измами осъществени на територията на Бургас град, спрямо възрастни бургазлии.” – съобщи говорителят на ОД на МВР Бургас Цветелина Рандева.

Освен схемата за помагане на полицията за залавяне на ало измамници, продължава да работи и другата всеизвестна схема - за пострадал болен за който трябва да се плати в болницата. Въпреки непрестанните предупреждения към хората да не вярват на подобни телефонни схеми измамите продължават.

„Каза, че дъщеря ми е в болницата, счупен крак, незнам си какво, някъде била паднала счупила си крака. И казват била в болницата и някакъв лекар се обажда. И аз питам как се казва този лекар. Той обаче измисли там някакво име, не си го спомням точно името. След това питам ами добре как се казва дъщеря ми и те затвориха”, сподели Мара Георгиева от Бургас, която са опитали да измамят наскоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com