Български и чуждестранни математици се събират на международна среща в столицата

1193
Български и чуждестранни математици се събират на международна среща в столицата
Снимка: iStock/Guliver

От 10 до 14 юли 2023 година Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България, организира Международната конференция “Дни на математиката в София” (Mathematics Days in Sofia – MDS2023). За традиционната среща на българските математици в София пристигат повече от 200 учени от над 30 държави, които ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката.

Срещата ще бъде открита от президента Румен Радев.

Официалното откриване на конференцията ще се проведе на 10 юли 2023 година от 9:30 ч. в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia (София, площад „Васил Левски“). “Дни на математиката в София” се провежда под патронажа на президента на Република България – Румен Радев, който ще приветства участниците и гостите и официално ще открие събитието.

За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като Дни на математиката в София е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие.

Ученици от Бургас станаха абсолютни шампиони в световно математическо събитие

Ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас спечелиха 6 медала от индивидуално състезание и 3 купи от отборната н...

По време на откриването ще бъде връчена Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 г., която се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Наградата ще бъде представена и връчена от академик Юлиан Ревалски, председател на Комитета за Наградата. Предишните носители на Наградата са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университет на Южна Калифорния, САЩ (2020).

В рамките на конференцията ще се проведат работни срещи „Хаусдорфова геометрия на полиномите“, посветена на основателя си академик Благовест Сендов, Инвариантни разстояния и метрики в комплексния анализ“, Третата среща на младите български математици, както и заседания в 7 секции и 5 мини-симпозиума.

Международната конференция “Дни на математиката в София 2023” се провежда с подкрепата на Научна програма “Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки” (ПИКОМ), Министерството на образованието и науката и Фондация „Саймънс“.

ОЩЕ: Млади математици от Русе с призови класирания на турнир в Япония 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com