Цацаров даде Методи Андреев на комисията за корупция за случая с РПУ-то в Първомай

7675
Цацаров даде Методи Андреев на комисията за корупция за случая с РПУ-то в Първомай
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е дал депутата от ГЕРБ Методи Андреев на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Поводът е оказан от Андреев натиск върху полицейски шеф в Пловдив, съобщава БГНЕС.

Народният представител е искал да назначи свое протеже за директор на РУП – Първомай, а след установяване на липса на ценз за заемане на длъжността на въпросния кандидат, депутатът е отправил закана, че „ще отнесе въпроса по-нагоре“. С това си действие Методи Андреев, като представител на законодателната власт, се е опитал да упражни вмешателство в дейността на изпълнителната власт.

Методи Андреев: Организирана престъпна група пречи на съдебната реформа

Организирана престъпна група – така депутатът от ГЕРБ Методи Андреев определи отказа на ниво комисия да бъде подкрепа съдебната р...

За деянията на Андреев свидетелства бившият шеф на ОД на МВР – Пловдив Пламен Узунов. Депутатът е звънял по телефона на Узунов в началото на тази година със съобщение, че се извършват нередности в РУП – Първомай и това налага смяната на шефа на полицейското управление в града. Въпреки ангажимента на Узунов да извърши проверка и при необходимост, да докладва на министъра на вътрешните работи, ако се отнася до кадрови промени, Андреев направо му е посочил, че има кандидат за поста.

Тъй като действията на Методи Андреев не съставляват престъпление по смисъла на действащия Наказателен кодекс, то главният прокурор Сотир Цацаров е отправил запитване до Комисията по парламентарната етика дали действията на народния представител са съвместими с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Пламен Узунов подаде оставка през август, след като главният прокурор сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова. Повод за действията на Цацаров станаха поредица от тежки нарушения, извършени от служители на полицията в Пловдив. По-малко от месец след оставката на Узунов началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай бяха арестувани по подозрение в корупция.

Припомняме, че на 16 септември началникът на полицейското управление в Първомай Васил Налбантов беше арестуван. Това стана в същия ден, в който беше задържан и шефът на управлението в Асеновград Димчо Темелков. На прескоференция след арестите беше съобщено, че 80% от състава на РУП Първомай в работното си време се е занимавал с частна стопанска дейност - с търговия и отглеждане на земеделска продукция и дърводелски услуги. Не са обработвани сигнали за престъпления - на служителите или не им се е разкарвало, или пък са счели, че случаите са маловажни.

Андреев: Партиите, които не подкрепят промените в Конституцията, защитават организираната престъпност

Партиите, които отказват да подкрепят предложените от мнозинството поправки в Конституцията, представляват плацдарма на организираната...

След арестите на Налбатов и Темелков Пламен Узунов заяви пред БНР, че е имало натиск от страна на Методи Андреев за смяна на полицейския началник в Първомай Васил Налбантов. "Мога да кажа, че съм имал натиск да сменя ръководството в Първомай, като този натиск не е бил политически, нито от страна на ръководството на МВР, нито от страна на определена политическа сила. Това бяха личните интереси на един народен представител. За Методи Андреев става въпрос. Той многократно ми звънеше и искаше от мен да сменя ръководството на РУП в Първомай, като сочеше много абстрактни причини за това, без никаква конкретика", каза през септември Узунов.

През националното радио Методи Андреев отрече обвиненията и заяви, че вероятно Пламен Узунов е бил един от хората, които са разпъвали чадър над това, което се е случвало в полицейското управление в Първомай. "Това, което той възприема за политически натиск, е ангажимент на всеки народен представител, когато има информация за нередности да сезира компетентните органи. От това, което чувам, разбирам, че аз съм първият народен представител, сезирал за нередности в РПУ Първомай. Искам да бъда много ясно разбран. Това, което беше констатирано след сериозното розследване, извършено от отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР, показва само едно, че това, което сме си говорили с Пламен Узунов е било бледо подобие на това, което се е случвало в действителност в самото РПУ", коментира Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com