Цената на водата няма да се вдига драстично, обеща министър

4227
Цената на водата няма да се вдига драстично, обеща министър
Снимка: Thinkstock

В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансиране на водния сектор заедно със Световната банка и ще се избере този модел, който е най-подходящ за нашите условия, а българските граждани трябва да бъдат спокойни - няма да има драстично повишаване на цената на водата, това ще става плавно. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на международната конференция „Опазване и устойчиво използване на водите в България".

Темите, които се разискват, са посветени на опазването и устойчивото използване на водите в Източна Европа, уязвимостта на България от изменението на климата, свързано с водния сектор, опазването и на водите и ВиК услугите, управлението на водните рискове в селскостопанския сектор в България, безопасността на язовирите и тяхната рехабилитация у нас и др. В срещата участват представители и експерти на институциите у нас и на ЕС, на общините в България, на Световната банка и др.

След настоящия програмен период средствата за ВиК инфраструктура от европейските фондове ще бъдат силно ограничени. Ще се премине от грантово финансиране, което в момента е основният източник на финансов ресурс за ВиК отрасъла, към отпускане на нисколихвени кредити, към предоставяне на банкови гаранции. Все по-често ще говорим за „рециклирани“ пари. Трябва да се настроим към тези процеси, които текат на глобално ниво, каза още Нанков. По думите му, публично-частното партньорство може да бъде приложимо в отрасъла, но много внимателно, като се държи сметка за социалната поносимост. Ако се построи едно пречиствателно съоръжение с частни инвестиции и се обяви висока цена за пречистване, това неминуемо ще се отрази върху цената на водата, която е и чувствителен елемент, обясни министърът.

Учените не са на едно мнение за влиянието на климатичните промени върху ураганите и тайфуните, но при нас това се проявява като екстремни горещини, екстремни застудявания, проливни дъждове и др., посочи министър Нанков В тези условия управлението на риска е от съществено значение и нашето ведомство ще провежда една устойчива, планова политика в този сектор, каза той.

Клисурци излизат на протест срещу поскъпването на водата

Жителите на Клисура излизат днес на протест срещу повишаването на цената на водата, съобщи Нова телевизия. Причината е, че скокът е с...

За първи път у нас от доста години започва строителство на два нови язовира с основно предназначение за питейно-битови нужди- край Пловдив и Панагюрище, информира Нанков. Те ще осигуряват чиста вода за населението през цялата година. Това е единственото решение за нормални доставки и качество на питейна вода- с този проект доказваме, че визионерски сме локализирали тази инвестиция. Благодарение на заема от Световната банка на тези два обекта се даде реален старт, каза той. През юли т.г. стартира и рехабилитацията на язовир „Студена”, а ремонта се прави без източване на вода, с иновативни методи и ще удължи експлоатацията му поне с 50 г., уточни министърът.

Нашето ведомство управлява и пътната и ВиК инфраструктурата, отбеляза Нанков. Дължината на ВиК мрежата в страната е 90 хил.км, това са 200-300 магистрали „Тракия”, направи сравнение той. И поддръжката на тази мрежа не е по-малко отговорно, отколкото на пътищата.

Нашият ангажимент е към много институции в България по отношение на водния сектор и на управлението на язовирите, заяви Давид Мишо, ръководител сектор вода за регион Европа и Централна Азия на Световната банка. Той разказа за съвместните инициативи досега на българското правителство и Световната банка. Вие имате една от най-добрите води за пиене в региона, каза той. Трябва ви достатъчно добра и качествена вода за пиене, за промишлени нужди - трябва да мислим как да осигурим вода за бъдещето в контекста на глобалните климатични промени, продължи Мишо. Имаме три основни инструмента- устойчиви водни ресурси с услуги, които да управляваме добре и ефективно, а ако не намалим риска от наводнения това не може да стане, трябва да се разчита на институциите, които управляват този сектор, да имат точна хидрометеорологична информация за ситуацията, а инфраструктурата е от огромно значение, коментира представителят на Световната банка. Всички тези цели са свързани една с друга, добави той.

Работата на международната конференция продължава с изявите на лекторите в различните направления и теми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com