Ченалова за новите конституционни съдии: Назначават калинки на по-високи нива

5246
Ченалова за новите конституционни съдии: Назначават калинки на по-високи нива
Снимка: БГНЕС

Калинките тръгват от някакви нива и ги назначават на по-високи нива, така е в службите за сигурност, в магистратурата, в МВР. Мисля, че този еднополюсен модел ще бъде сринат най-късно следващата година. Това заяви бившият съдия Румяна Ченалова в интервю за БНР.

Тя коментира новите съдии в Конституционния съд, измененията в съдебната власт чрез Висшия съдебен съвет (ВСС) и квотите и ръководителите на върховни съдилища, които, според нея, се превръщат в политически фактори чрез конституционни промени.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Бившият съдия изрази загриженост относно влиянието на политиката в правосъдната система и подчертава, че процедурата за избор не е прозрачна и липсва обоснованост на номинациите. Още: ВКС оправда окончателно Румяна Ченалова

Относно избора на Атанасова за конституционен съдия, Ченалова се присъединява към критиката, че кандидатурата не е обсъдена публично, и подчертава необходимостта от прозрачност в изборния процес. Тя описа съдебната система като зависима от политиката и подчертава важността на разделението на властите за правовата държава.

Ченалова изразява съмнение относно опита на Атанасова и изразява прогноза, че президентът Румен Радев ще потвърди избора на Атанасова и Белазелков. Тя критикува идеята за еднополюсен модел в страната и коментира, че мнозинството от поръчките в България са влияние от чужди посолства.

Промените в Конституцията

Ченалова изразява тревога относно конституционните промени, казвайки, че те създават постоянна власт и водят до унищожаване на разделението на властите. Тя коментира, че промените предоставят възможност за манипулации с изборите и променят множество закони, без да предоставят ясни мотиви. Още: Бившата съдийка Румяна Ченалова осъди прокуратурата заради обвиненията по „Белведере“ и „Соло“

Коя е Румяна Ченалова?

Ченалова беше съдия в Софийския градски съд, но се раздели поста си през ноември 2015 г., след препоръка от страна на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Причината за искането на Иванов беше неизпълнение на служебните задължения, нарушения на Етичния кодекс на магистратите в България и нанасяне на вреда на авторитета на съдебната власт. Въпросът беше повдигнат след проверка в съда, когато тогавашният френски посланик в България, Ксавие Лапер дьо Кабан, критикува "гнилите ябълки" в българската съдебна система и изтъкна работата на Ченалова по конкретен случай за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор "Белведере".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com