Президентът атакува в КС избора на Атанасова и Белазелков

9473
Президентът атакува в КС избора на Атанасова и Белазелков
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Държавният глава призовава и да не се пристъпва към клетвата на двамата преди самият съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания. Клетвата беше насрочена за този петък (26 януари).

Двамата бяха избрани в края на миналата седмица, като "за" Белазелков гласуваха 154 депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, а Атанасова събра подкрепата на 159 народни представители от трите партии. С решението си обаче депутатите отвориха тежък спор за продължителността на мандата на новите конституционни съдии. Причината е, че в двете решения, с които те бяха избрани, е записано, че мандатът им ще е 9 години.

Тази формулировка поставя много въпроси заради даденото от КС на 11 януари 2024 г. задължително тълкуване на Конституцията за мандата на избраните със закъснение конституционни съдии. В тълкувателното си решение КС прие: "Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда". Още: Законна ли е номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия?

От това тълкуване следва, че Белазелков и Атанасова, които влизат в КС с близо 2 години и три месеца закъснение, трябва да имат не пълен 9-годишен мандат, а да са конституционни съдии малко под 7 години. 

След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще сезира КС за избора, тъй като е нарушено решението на съда от 11 януари тази година.

Мотивите на Радев

В мотивите си президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

"Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата", пише той в мотивите си. Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

"Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен", категоричен е Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика