Черната кутия на падналия МиГ-29 отива за анализ в Курск

1568
Черната кутия на падналия МиГ-29 отива за анализ в Курск
Снимка: БГНЕС

Черната кутия на падналия в морето български изтребител МиГ-29 ще бъде изпратена за анализ в специализирана лаборатория в руския град Курск. В момента се очаква членовете на групата от българска страна да получат визи, потвърди министърът на външните работи Георги Панайотов.

Документите вече са подадени, ако визитите бъдат издадени днес, какъвто ангажимент има от руската страна, кутията ще отпътува в понеделник, стана ясно от думите на военния министър.

Черната кутия на падналия МиГ-29 е все още в България

Черната кутия на МиГ-29 все още не е в Русия, тъй като в руската страна се извършват процедури. Това каза военният министър Георги Пана...

Георги Панайотов съобщи още, че се очаква руската страна да даде съгласие един от членовете на българската група да присъстват и наблюдават процеса на снемане и дешифриране на данните от черната кутия.

„Надяваме се, че ще го дадат“, коментира той и допълни: „След като започнат да свалят данните за една седмица те ще ги дешифрират и ще ни ги предоставят“.

Министърът на отбраната участваше в днешното заседание на парламента, където отговори на упреците на ГЕРБ, че служебния кабинет води „преговори на тъмно“ за втората партида от американските самолети Ф-16. „Тиражираха се откровени неистина.

Правителството не може да купи Ф-16. Ние нямаме право да го направим, нямаме пари да го направим. Това правителство законосъобразно, не можем да нарушаваме закона.

Авиоексперт: 10 дни водим кореспонденция с Радев защо не трябва да пращаме в Русия черната кутия

От 10 дни разменяме кореспонденция с президента Радев, в която пише защо не трябва да бъде изпращана в Русия черната кутия от катастроф...

Последната дума за това кога ще се закупи втората партида Ф-16, на каква цена, при какви условия, при какви срокове е на Народното събрание“, поясни министър Панайотов, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че има решение на парламента за закупуване на общо 16 американски изтребителя. Първите 8 са платени авансово, а втората партида ще бъде закупена без да се предплаща.

Тъй като се очаква Българската армия да се включи в удържането на евентуална мигрантска вълна, министърът на отбраната поясни, че вече има разработен план за действия при засилен натиск както на границата с Гърция, така и на тази с Турция.

„Това са два различни плана. В началото на август им беше направен преглед. Те работят, имаме възможност да разположим 1050 военнослужещи и 145 единици техника“, обясни той и допълни, че за това ще е необходим допълнителен финансов ресурс в размер на около 4,2 млн. лв. на месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com