Четирима отиват на съд за смъртта на 15 души при взрива в завод „Миджур“

2204
Четирима отиват на съд за смъртта на 15 души при взрива в завод „Миджур“
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Видин внесе в Окръжния съд обвинителен акт за взрива на 01.10.2014 г. в завода „Миджур“, който собственост на „Видекс“ АД в района на с. Горни Лом, при който загинаха 15 души и пострадаха още две жени.

Обвиняеми по делото са четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, съобщиха от прокуратурата.

Валери Митков е обвинен за това, че през м. май 2011 г. изготвил част от технологично инвестиционен проект на обект завод „Миджур“, подобект „Ремонт и възстановяване на взривилия се цех „С“. При изготвянето му, в нарушение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд Митков не е разработил конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е най - рисковия етап от утилизацията им. В проекта си той не е посочил важни за безопасността при извършването му параметри, като видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване, разположението на работните места и др. Тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив, довел до смъртта на 15 човека - престъпление по чл. 123, ал.3, пр.2 и пр.3, вр. с ал.1 от НК. Същите нарушения, допуснати от Митков са довели и до причиняване на средни телесни повреди на двете жени А.М. и Ж.А., за което му е повдигнато обвинение и за престъпление по чл. 134 ал.3, пр.2, вр. ал.1 т.2 от НК.

В хода на разследването са били събрани доказателства и за извършено от Митков документно престъпление, в качеството му на длъжностно лице - по чл. 311, ал. 1 вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвинен е в това, че на 17.02.2010 г. и на 23.03.2010 г. е съставил официални документи до Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), че „Видекс“ АД има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че производствената авария в завод „Миджур“ от 03.02.2010 г. не възпрепятства продължаването на процеса по демилитаризация на мините. В действителност възможност за утилизация към 17.02.2010 г. и продължаване на тези действия към 23.03.2010 г. не е съществувала, тъй като при възникналата на 03.02.2010 г. авария на територията на завод „Миджур“ е бил напълно разрушен цеха за утилизация на боеприпаси. Целта на Митков е била тези документи да бъдат използвани пред МИЕТ и пред Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение (МКЕКНОМУ). Той е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

Палма Иванова - инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завод „Миджур“ е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха и е обвинена в причиняване на смъртта на 15 лица, както и на средни телесни повреди на две жени - престъпление по чл. 123, ал.3, пр.2 и пр.3, вр. с ал.1 от НК и по чл. 134 ал.3, пр.2, вр. ал.1 т.2 от НК.

Ивелина Бахчеванова е обвинена в две престъпления по служба - по чл.282 ал.1 от НК.

Прави ли се утилизиране на боеприпаси без разрешение в завод "Миджур"?

Сигнал за извършване на взривове на територията на експлоадиралия преди две години завод „Миджур“ до Горни Лом получи Actua...

Към 2008 г. Ивелина Бахчеванова е била директор на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при МИЕТ и секретар на МКЕКНОМУ. Тя е била длъжна да запознава председателя на комисията и нейните членове с всички заявления за даване на разрешение за сделки с оръжия, както и с приложените към тях документи. От приложените към заявлението документи междуведомствената комисия взема решение, с което разрешава или не конкретна сделка с оръжия.

На 10.07.2008 г. Валери Митков като изпълнителен директор на „Видекс“АД е сключил договор с АКМОН С.А. за безопасна ликвидация и разснарядяване на противопехотни мини на стойност 510 786 евро. За да се реализира изпълнението на този договор е следвало „Видекс“АД да получи надлежно разрешение от междуведомствената комисия, чийто секретар е Бахчеванова за трансфер на противопехотните мини.

Разследването е установило, че през август 2008 г. Митков е предоставил на Бахчеванова, заявление с искане за трансфер на противопехотни мини, към което е приложил договор с АКМОН С.А. и други документи. В договора и останалите документи липсвали вписани технически параметри на противопехотните мини ДМ31, М2, М16 и М14 и не е била включена задължителна клауза за недопускане на реескпорт от купувача без писмено съгласие на междуведомствената комисия. Не били приложени изискваните от закона копие и заверен превод на български език на документи, удостоверяващи произхода, придобиването и функционалното предназначение на противопехотните мини. Липсвало и изискваното от междуведомствената комисия положително становище от служба КОС на МВР за създадени условия за съхранение и технология на утилизация.

В периода 11.08.2008 г. – 02.10.2008 г. Бахчеванова нарушила и не е изпълнила служебните си задължения като не уведомила комисията за липсата на изискуемите документи, а вместо това предложила комисията на даде разрешение за трансфер по повод сделката с АКМОН С.А. – престъпление по чл.282 ал.1 от НК. Същото престъпление Бахчеванова е извършила и в периода от 03.02.2010 г. до 12.04.2010 г., когато отново по повод изпълнение на договора с АКМОН С.А., Митков е подал до междуведомствената комисия заявление за разрешение за трансфер на гръцки противопехотни мини, а Бахчеванова не е изпълнила и е нарушила служебните си задължения. Въпреки липсата на изискуемите документи комисията е дала разрешение за трансфер на боеприпаси.

Божидар Василев също е привлечен като обвиняем за две престъпления по служба – по чл. 282 ал.1 НК и по чл. 282 ал.1 вр. с чл. 26 от НК.

Гърция още не приема мините от "Миджур", можело да има санкции за България

Към момента България не успява да убеди Гърция да си вземе обратно 195 000 неутилизирани мини от взривения преди две години завод "Мидж...

В качеството си на началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в Дирекция „Охранителна и пътна полиция“ при Главна дирекция „Охранителна полиция“ е нарушил служебните си задължения. На 06.07.2009 г. е дал разрешение за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на завод Миджур до 06.07.2012 г., с което е разрешил на „Видекс“АД нерегламентирани в ППЗКВВООБ дейности по разснарядяване / утилизиране на противопехотни мини ДМ31,М2, М12 и М16, които не са загубили способността си да се детонират и подлежат на унищожаване чрез взривяване. По този начин Василев е дал възможност на „Видекс“ АД да произвежда взривни вещества за граждански цели и да извършва дейност по утилизация на оръжия и боеприпаси.

От доказателствата по делото се установява, че в началото на м. юли 2011 г. „Видекс“ АД са подали заявление до МВР за даване на разрешение за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Василев не е изпълнил служебните си задължения и без да е спазена разписаната в закона процедура, и без задължителните становища на експерти, на 23.07.2012 г. е издал разрешение на „Видекс“АД за утилизиране на противопехотните мини, въпреки че същите са били боеприпаси с експлозивно действие. Тъй като те не са били загубили способността си да се детонират, е следвало да се унищожат чрез взривяване.

Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение „Подписка“.

В хода на разследването, проведено от екип следователи от Национална следствена служба (НСлС), както и с участието на експерти-криминалисти от отдел „Криминалистически“ към НСлС, са извършени множество процесуално-следствени действия - извършени са огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно – технически, ситуативно – техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро – техническа експертиза. Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома.

Предстои Окръжен съд – Видин да насрочи разглеждането на делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com