ЧЕЗ: Надеждността на доставчика гарантира спокойствие на клиентите

1787
ЧЕЗ: Надеждността на доставчика гарантира спокойствие на клиентите
Снимка: ЧЕЗ

Небитовите потребители на електроенергия, които от 01.10.20 г. трябва да излязат на свободен пазар, нямат достатъчно информация и трудно се ориентират в стъпките, процесите и многообразието от доставчици, смятат членовете на Потребителския съвет към ЧЕЗ България. Това създава основания за притеснение от прилагането на некоректни практики и измами от нелоялни търговци, предупредиха участниците в съвета на заседание, проведено на 18.09.20 г., в което се включиха водещи експертни и потребителски организации.

Тодор Матев - директор „Продажби на дребно“ в „ЧЕЗ Електро България“ АД - подробно описа процеса на смяна на доставчик. Специално внимание той отдели на спецификата – какви документи трябва да бъдат подготвени и в какви срокове да бъдат подадени. Въз основа на досегашния опит бяха разгледани основните рискове и бяха предложени 10 правила за успешно преминаване на свободен пазар.

ЧЕЗ провери всички съоръжения в близост до учебни заведения

ЧЕЗ Разпределение България извърши извънредни обходи и огледи на съоръженията от електроразпределителната мрежа, които захранват учебни...

„Клиентите в Западна България, които не са избрали свой търговец на свободен пазар, след 01.10.20 г., няма да останат без електроенергия. ЧЕЗ Електро ще продължи да ги снабдява по служебно определени от дружеството цени, отговарящи на изискванията на бизнеса за оптимизиране на разходите за електроенергия. ЧЕЗ Електро е стабилен и лоялен партньор, който вече 13 години отговаря на нуждите на клиентите си, както на регулиран, така и на свободен пазар“, подчерта Тодор Матев.

„При избор на доставчик клиентите не трябва да бързат, а внимателно да разгледат различните оферти. Цената не е единственият фактор за взимане на решение. Не по-малко съществени са сигурността на доставката, начинът на плащане, материално-техническата обезпеченост за обслужване на клиентите“, заяви Емил Георгиев - председател на Федерацията на потребителите в България.

Владимир Дичев, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, подчерта значението на големите европейски енергийни пазари за определяне на борсовата цена на електроенергията в България. Влиянието на тези пазари дава защита на крайните клиенти срещу резки ценови промени. ЧЕЗ Трейд е първият лицензиран търговец на електроенергия в България от 2005 г.

Потребителският съвет е създаден през 2013 г. като консултативен орган, който да анализира и разглежда практиките, касаещи крайните битови клиенти на електроенергия пазар. Негови членове са Българска национална асоциация Активни потребители, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Институтът за енергиен мениджмънт, Европейски потребителски център, Валентин Колев, декан на Факултета по електротехника към ТУ София, както и по един представител на лицензираните компании на ЧЕЗ в България – ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро.

ЗА КАКВО ДА СЕ ВНИМАВА ПРИ ИЗБОР НА ТЪРГОВЕЦ

Над 100 000 домакинства и фирми в София са с по-сигурно електрозахранване след подобренията на ЧЕЗ през 2020 г.

Г-н Холаковски, къде ЧЕЗ Разпределение е съсредоточила усилията си в тази особена за всички година? Ще успеете ли да изпълните инвестиц...

1. Проверете внимателно условията на офертата и договора. Не бързайте да подписвате. Обърнете внимание какъв е срокът на договора и условията за прекратяването му - има ли възможност за промяна на цената, има ли изисквания за обезпечение на плащането, скрити такси и други.

2. Сравнете цените. Те могат да бъдат фиксирани или променливи. Попитайте дали в тях са включени разходите за балансиране, такса „задължение към обществото“ и други.

3. Получаването на месечна фактура. Информирайте се за това, дали ще получавате хартиена и/или електронна и какви детайли/приложения за обектитеще съдържа тя.

4. Проверете сроковете за плащане. Обърнете внимание дали те не са едва 3 - 5 дни, което ще Ви притесни. Попитайте дали дават възможност за разсрочване, ако имате затруднения с покриването на задълженията.

5. Поинтересувайте се какви са начините на плащане. Възможно е те да бъдат твърде ограничени и да доведат до допълнителни разходи.

ЧЕЗ търси мотивирани и успешни ученици за социална стипендия

ЧЕЗ отново търси най-успешните ученици, на които един или и двамата родители са починали, за да им предостави възможност да получат соц...

6. Попитайте с какви канали за обслужване разполага търговецът. Важно е да разберете дали той има мрежа от центрове/офиси за клиенти, кол център, на който можете да се свържете по всяко време, корпоративен сайт. Посетете ги предварително.

7. Необходимо е да познавате търговеца. Потърсете предварително информация за него от официални или независими източници. Поискайте мнение от познат, който вече има договор с него.

8. Обърнете внимание на надеждността и финансовата стабилност на доставчика. Фиксирането на цената по договора с клиента изисква опит, висока ликвидност и достъп до пазара на едро от страна на търговеца. Проучете с какъв капитал разполага търговецът и на кои пазари на едро участва.

9. Не се доверявайте на всеки, който се представя за служител на търговец. Поискайте представителят на търговеца да се идентифицира. Не е изключено измамници да се представят за търговци на електроенергия.

10. Защитени ли са личните ви данни. Поинтересувайте се дали търговецът спазва Регламента за защита на личните данни и дали има капацитета и опита да осигури защита на личната Ви информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...