Цветанов: Стойчо Стоев не е убиецът на Мирослава

7315
Цветанов: Стойчо Стоев не е убиецът на Мирослава

Самоубилият се Стойчо Стоев не е физическият убиец на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. "По неговите свидетелски показания, той всъщност реално не е физическият убиец на момичето, а разказваше през цялото време за неговия съучастник, т.нар. Марио, предаде КРОСС

"Работихме денонощно по случая с изчезналото момиче в Перник, колегите свършиха много добра работа", допълни той.

Цветанов коментира слуховете, че на самоубилия се 36-годишен мъж е било предложено да стане защитен свидетели. "С негово съдействие открихме тялото на момичето и доразнищихме случая, но това не го оневинява", обясни министърът и добави, че самопризнанието не освобождава от съдебна отговорност, но все пак е смекчаващо вината обстоятелство.

Цветанов уточни, че в началото на разследването полицаите са готови да съберат цялата възможна информация, но едва когато целият пъзел се нареди, се преценява тежестта и съответната отговорност, която трябва да понесат задържаните. Той похвали високо и психолозите от Института по психология към МВР и добави, че подобни престъпления като това в Перник се разкриват именно с помощта на изготвените от тях профили, а не по сигнали.  

По отношение на вчерашния арест на шуменския прокурор Румен Пенев министър Цветанов каза, че обвинителят е бил задържан в момент на получаване на 21 хил. лв. в белязани банкноти за манипулиране на обвинителен акт. Той посочи, че когато в такива случаи МВР има съдействието на потърпевшите, работата значително се улеснява. Министърът обаче отбеляза, че в такива случаи парите остават в наличност до края на съдебния процес и собствениците им не могат да си ги върнат много време. Затова се обсъжда поправка в закона, която да позволи след края на операцията сумите да бъдат освобождавани. 

За палежите, които изправиха страната на нокти през последните месеци той подчерта, че за 80% от последните случаи извършителите са задържани. За освободените от ареста двама ромски барони по случая с поръчковите убийства пък подчерта, че е важно, че зад решетките остава основният организатор -  Любо Къдравия. Разследването е в начална фаза и продължава, посочи Цветан Цветанов.

Той изтъкна, че често има случаи, в които съдът преценява, че няма събрани достатъчно доказателства и пуска задържаните, но от тези разследвания след това стават мегадела и даде за пример "Килърите".

Министър Цветанов подчерта, че към този момент не може да се оправдаваме със законодателството, но беше категоричен, че има случаи, в които е необходимо да се направят промени. Типичен пример за това са предизвиканите от пияни или дрогирани шофьори катастрофи, които след това си признават и получават условни присъди, а са отнели човешки живот. По тази тема предстои кръгла маса в началото на февруари, след която ще се настоява за промени в Наказателния кодекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com