Църквата вече официално е собственик на "Александър Невски"

25071
Църквата вече официално е собственик на "Александър Невски"
Снимка: БГНЕС

На церемония днес служебният министър-председател проф. Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски". На събитието присъства и президентът Росен Плевнелиев.

"Този акт е исторически. Сагата със собствеността на църквата продължава 100 години и за първи път бе намерена добра воля проблемът да бъде решен", коментира премиерът, цитиран от БГНЕС.

По думите му жестът е безпрецедентен и показва добрите отношения между държавата и църквата.

"Присъстваме на дълго чакано и историческо събитие. Слагаме край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храм-паметника "Свети Александър Невски". Щастлив и горд съм, че това историческо и добро дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет", заяви президентът Плевнелиев.

Според него тези пропуснати години безспорно са оставили видими неблагоприятни следи върху един от символите не само на нашата столица и на България. Плевнелиев коментира, че нямало по-подходящ момент за такава позитивна развръзка от годината, в която отбелязваме 90-та годишнина от освещаването на храма "Св. Александър Невски".

Въпросът за собствеността на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" придоби особена актуалност, след като депутати от 42-то НС внесоха проект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Според тях той ще реши не само случая с църквата „Св. Александър Невски", но и със собствеността на много други църкви и молитвени домове на всички вероизповедания в страната.

Основният проблем в случая с храма-паметника е невъзможността на Св. Синод да представи документ за собственост върху тази църква. Такъв няма. В продължение на 100 години нито българските правителства, нито Св. Синод на БПЦ са повдигали въпроса за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com