Д-р Ангел Кунчев: Грипът ни връхлита в края на януари

15820
Д-р Ангел Кунчев: Грипът ни връхлита в края на януари
Снимка: БГНЕС

Тази година грипната епидемия малко ще закъснее и ще ни "удари" в края на януари и началото на февруари. Ваксините не дават 100-процентова защита срещу вируса, но все пак е добре да се прават. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му грипът непрекъснато се променя и мутира, това го прави труден за улавяне от ваксините, макар че има стотици лаборатории, които непрекъснато следят болестта. Ваксините не са напълно ефикасни именно поради промените.

Според Кунчев мутацията се дължи на непрекъснатото размножаване на вируса и само устойчивите на ваксините оцеляват и нападат хората. „Тази година единият от щамовете вече е придобил защита от ваксините и срещу него лекарството не действа”, уточни д-р Кунчев.

В България истински грип още не върлува

В момента истински грип в България няма. Има изолирани отделни щамове на един грипен вирус, но в момента има висока заболеваемост от ...

Той посочи, че грипната вълна вече е започнала в САЩ, това е регистрирано от американските лекари. В България тя ще дойде с леко закъснение в сравнение с миналата година.

Според инспектора най-важните белези на грипа са високата температура и болки в главата, мускулите. „Човешкият организъм обикновено се справя с тази болест, опасен е за възрастните и болните”, каза още д-р Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com