"Да запазим Корал" сезира министър Ангелкова заради ограничен достъп до плажа*

974
"Да запазим Корал" сезира министър Ангелкова заради ограничен достъп до плажа*
Снимка: Facebook/Atanas Rusev

Сдружение "Да запазим Корал" сезира министъра на туризма за ограничаване достъпа до плаж Корал. Гражданите подчертават, че става дума за извършено нарушение, което изисква налагане на наказание на поставилия ограждението на плажа, и настояват министърът да го наложи.

Става дума за оградата на частна испанска фирма, която я постави през април и още тогава провокира протести. Според министъра на околната среда Нено Димов отговорен за проверката на място е кметът на Царево Георги Лапчев. Конфликтът между инвеститори, институции и граждански сдружения как да се ползва един от най-красивите плажове е от години, но ескалира миналото лято, когато кметът на общината с представители на различни институции и няколко министри проверяваха често плажа и къмпинга.

Испанската компания Ибердрола Инмобилиария представи позицията си за Корал

Испанската компания Ибердрола Инмобилиария (Ибердрола недвижими имоти) изпрати писмо до медиите в което представя позицията си относно ...

Според природозащитници поставените в началото на летния сезон колове са върху дюни, което е забранено по закон. 

В сигнала си от "Да запазим Корал" призовават министъра да разпореди проверка за ограничен свободен достъп до морски плаж Корал поради "завършено и установимо" нарушение върху територията на пясъчните дюни, намиращи се непосредствено зад плажната ивица. 

Става дума за ограда от дървени колове, забити в дълбочина непосредствено в сивите и облесени дюни зад плажа, напречно свързани с преграждане от тел в цялост. Ограждението възпрепятства свободния достъп на гражданите до територия, представляваща изключителна държавна собственост, предназначена за публично ползване. Поставеното съоръжение ограничава и прави невъзможен достъпът за пешеходци или хора, използващи детски или инвалидни колички, мотивират искането си от сдружението.

Граждани излязоха на протести срещу отрязания достъп до плажа "Корал"

Природозащитници от цялата страна организираха жива верига край бившия къмпинг „Корал”, след като гората беше заградена с т...

От " Да запазим Корал" настояват на основание чл. 25, ал. 1, т. 4 от Закона за устройството на черноморското крайбрежие да бъде установено извършено ли е нарушение, налагащо наказание по смисъла на чл. 24 от същия закон. А именно физическо или юридическо лице, което ограничава свободния достъп до морски плаж или определя такси за това, се наказва с глоба. Гражданите настояват на основание чл. 22е, ал. 1, т. 1 от ЗУЧК (Министърът на туризма или оправомощени от него длъжностни лица прилагат принудителни административни мерки в случаите на: 1. ограничаване на свободния и безплатен достъп до морски плаж) да бъде наложена принудителна административна мярка на извършителя на установеното нарушение с цел незабавното му преустановяване.

Във връзка с това от сдружението изискват заповед за налагане на принудителна административна мярка и незабавно премахване на поставеното ограждение и установяване по компетентност на гореописаната фактическа обстановка и дали тя представлява и друг вид нарушение , което да породи вземане на допълнителни мерки за незабавното му преустановяване.

По-късно през деня от Министерството на туризма обещаха проверка.

*Информацията е обновена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com