ДАНС: Риск от атентат има, но няма конкретна заплаха за България

3008
ДАНС: Риск от атентат има, но няма конкретна заплаха за България
Снимка: БГНЕС

"Предвид това, което се случва в територията на Турция, близко до нашата държава – съществува висок риск, но нямаме конкретна заплаха за България".

Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев в отговор на въпрос дали има реална терористична заплаха за страната ни в контекста на последния кървав атентат на международното летище "Ататюрк" в Истанбул.

ДАНС редактира констатацията си, че българи помагат за финансирането на ИД

Едва ден след като докладът на финансовото разузнаване относно прането на пари в България стана известен на широката общественост, ДАНС...

Ръководителят на контраразузнаването посочи, че имаме план за действие и всяка институция знае какво да прави, разписано е абсолютно всичко.

"Днес излезе информация в медиите, че свързаната с терористите от ДАЕШ /Ислямска държава/ информационна агенция Амак /Amaq/ публикува инфографика на страните, където има „спящи клетки“, а в нея България е обозначена като територия под умерен риск от нападения. „Нямаме данни, които да са потвърдили наличието на клетки в България”, каза Димитър Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Припомняме как изглежда класацията на страните с най-висока степен на опасност от атентати. Става дума за Турция, Русия, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Мароко, Алжир и Тунис.

В категорията за особен риск попадат Италия, Исландия, Швеция, Сърбия и Гърция.

Чехия, Полша, Швейцария и Словакия не представляват интерес за ИД. Но за България, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Австрия, Унгария, Румъния, Молдова, Украйна и Беларус опасността от терористични нападения е отбелязана като умерена.

Според ДАНС през IT сектора ни вървят измами за милиарди

Информационният сектор в България е много удобен за пране на пари. Това е заключението, което ДАНС вади в свой доклад за моментната сит...

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също заяви, че "няма непосредствена заплаха за страната, нито има конкретни сигнали".

След продължилото близо два часа и половина заседание на двете парламентарните комисии по вътрешен ред и за контрол на службите пред медиите и вътрешният министър, и ръководителят на парламентарната комисия за контрол на службите не конкретизираха какви мерки се вземат.

Бъчварова припомни, че има план от мерки, по който работят службите и МВР. Той е разработен в края на миналата и началото на тази година и е приет от Министерски съвет и към момента всички действия, които се извършват са в рамките на този план.

Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и затова активизираме част от вече определените мерки”, успокои Бъчварова. 

Тя коментира и проекта за Закон за тероризма, като заяви, че той урежда по нов начин отношенията между институциите.

Единият от атентаторите на летище "Ататюрк" е бил арестуван в България през 2011 г.?

Единият от взривилите се атентатори на летище „Ататюрк“ в Истанбул по всяка вероятност е чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев...

Председателят на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че за първи път с този закон се споменава ограничаване на правата на гражданите и това било обсъдено по време на заседанието на депутатите от двете комисии.

По повод т.нар. паравоенно формирование „Нощните вълци” приближено до руския президент Владимир Путин, Бъчварова коментира, че то е на вниманието на МВР, което, по думите, и работело по всички групи, нарушаващи обществения ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com