ДАЗД издаде наръчник за работа с кандидат-осиновители

7159
ДАЗД издаде наръчник за работа с кандидат-осиновители
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сборник с информационни и методически материали за работа с кандидат-осиновители и кандидати за приемни семейства "Посрещането на детето" издаде Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха оттам.

Целта на сборника е да подкрепи всички участници, специалисти и експерти, ангажирани с процеса на деинституционализация на деца с увреждания, както и доставчиците на социални услуги в работата им с тях.

Ева Жечева: Процесът на извеждането на деца от домовете е много тежък и сложен

Ситуацията в центровете е изключително различна от тази, която бе представена пред bTV, децата ни посрещат като в свой дом. Това заяви...

В него са очертани предизвикателствата, отговорностите и връзките между родното и приемното семейство и общността. Споделени са добри практики от България и гледните точки на различните участници в процеса на осиновяване и настаняване в приемно семейство: приемно дете и приемна майка, майка на осиновено дете с увреждане, детски психиатър, педиатър, клиничен психолог, психолог от център по ранна интервенция, социални работници, ръководители на социални услуги.

В сборника е представен и чуждестранен опит в прилагането на форми на резидентна грижа за подкрепа на приемни родители, които се грижат за деца с увреждания и психични заболявания, сред които наративната и арт терапията в работата с деца, настанени в приемна грижа и др.

Наръчникът е издаден в рамките на проект "Детство за всички", чиято основна цел е създаване на устойчив модел на деинституционализация на децата с увреждания от домовете за деца с увреждания и домовете за медико-социални грижи за деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com