Деница Сачева: Не се знае дали безработицата няма да се покачи

3626
Деница Сачева: Не се знае дали безработицата няма да се покачи
Снимка: БГНЕС

Безработните към днешна дата са близо 230 600 души, като безработицата през януари се е повишила леко, в сравнение с декември 2020 г. - от 6,7% до 7%. "Тази разлика се получава заради затворените бизнеси, които не са успели да преобразуват работата си, не са видели перспектива за в бъдеще и са освободили персонала си. През февруари с новите програми по Националния план по заетостта ще можем да наваксаме безработните", посочи министърът на социалната политика Деница Сачева в предаването "Карай направо" по НОВА ТВ. Тя заяви, че не оптимист по отношение на справяне с безработицата у нас, но е реалист и смята, че тя ще се запази в едноцифрено число, което обаче "не е гаранция, че няма да се покачи".

Сачева каза, че е трудно да се вземат подпомагащи мерки за хората, които са развивали бизнес в сивата икономика, без да бъдат ощетени изрядните данъкоплатци. "При нас пристигнаха различни заявки, които се бяха регистрирали с неточните икономически кодове. Например, ресторанти са се записали като мелници или интернет доставчици", посочи социалният министър. По думите й, такъв вид регистрация е направена, тъй като често собствениците са започнали развиването на бизнеса си в един сектор и впоследствие са направили ресторанти. Тя припомни, че "всеки път, когато се опитваме да заобиколим правилата, може и да спечелим, но в дългосрочен план може и да загубим".

Сачева: В края на годината безработицата ще е 7%

Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя...

Сачева не се ангажира с мнение дали на 1-ви март мерките ще бъдат разпуснати и ресторантите ще отворят. "Може да се намерят компромисни решения. Например да отворят на открито или да работят със силно намален капацитет", уточни тя. И посочи, че в началото на април около 392 000 пенсионери, които получават пенсия в размер от 300 до 369 лева, ще получат по 120 лева еднократно, с цел да си закупят хранителни продукти. "Целта ни е тези, които са най-засегнати, да получат най-голяма подкрепа. Такива са игрални зали, ресторанти, заведения и всички останали, които са най-дълго затворени. А за някои дори е възможно мерките за подпомагане да са в сила и след септември 2021 г.

Деница Сачева отказа да коментира кой ще е новият министър-председател, ако ГЕРБ стане първа политическа сила на парламентарните избори. "Да не слагаме каруцата пред коня. Практиката в ГЕРБ е винаги лидерът на партията да бъде и премиер. Това е обичайно. Но нека да минат изборите и ще види. Няма да скрия, че съм разочарована и възмутена от непрекъснатото критикуване на президента Румен Радев по отношение на правителството, мерките, образованието, и то неоснователно. Президентът ще бъде запомнен с непрекъснатите си критики и с нищо друго", каза в заключение министърът на социалната политика Деница Сачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com