Депутатите не поискаха да следим гласуването на Конституцията по БНТ и БНР

4599
Депутатите не поискаха да следим гласуването на Конституцията по БНТ и БНР
Снимка: БГНЕС

Депутатите не подкрепиха предложението на народния представител от Реформаторския блок Димитър Делчев да се излъчва пряко по БНТ и БНР гласуването на първо четене на законопроекта за изменение и допълние на Конституцията на България. 

При първото гласуване само 55 народни представители подкрепиха идеята. При повторното гласуване от 114 депутата 54 гласуваха "за", петима бяха против, а 55 се въздържаха.

160 сигурни и 180 пожелателни гласа "за" промените в Конституцията

Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това коментира днес премиерът Бойко Борисов преди началото на пленарното ...

В момента разглеждането на изменията може да се следи в интернет на сайта на Народното събрание.

Законопроектът бе формулиран в края на лятната сесия на парламента. Ревезираният законопроект за изменение и допълнение на Конституцията бе внесен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ. На заседание на 2 септември временната комисия, разгледа измененията, които имат за цел "структурна и организационна реформа на съдебната власт в съответствие с международните стандарти".

Изменията разглеждат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на инспектората на Съвета. Промените предвиждат съдийската колегия да има 13 членове – 6 избирани от общото събрание на съдиите и 7 от Народното събрание.

Записано е прокурорската колегия да има 12 членове, в това число главният прокурор, 4 членове, избирани от Общото събрание на прокурорите, един, избиран от Общото събрание на следователите, и 6 – избирани от Народното събрание. Заседанията на пленарния състав ще се ръководят от министъра на правосъдието. Въвеждат се и нови правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Той ще прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи.

Атанасов очаква поне 160 гласа за промяната на Конституцията

Днес ще се види кой ще натисне зеленият и кой – червеният бутон. Така депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията...

Съгласно приетите правила на първо четене за промените в Конституцията е нужно квалифицирано мнозинство за приемане на изменията, т.е те се смятат за приети, ако за тях гласуват три четвърти от народните представители или минимум 180 депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com