Десислава Танева: Пикът на африканската чума отмина, кризата остава

2819
Десислава Танева: Пикът на африканската чума отмина, кризата остава
Снимка: БГНЕС

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите на министъра производството на свинско месо в страната вече трябва да става по нови правила и мерки за биосигурност, защото "страни, в които е влязла африканската чума, не е излязла от там". Затова трябва всички да сме наясно, че трудностите предстоят, а тях ще посрещне бизнеса:

Танева: Няма регистрирано огнище на африканска чума от 2 седмици

През последните две седмици няма нито едно новорегистрирано огнище на африканска чума при домашните прасета. Това обяви земеделският ми...

„Трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня... за да имаме национално производство на свинско месо,следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева.

В момента на територията на страната акции за умъртвяване на животни в лични стопанства няма. Всички стопани, които доброволно са умъртвили животните си са били обезщетени с по 300 лв, заяви министъра и им благодари за съдействието.

"Акции няма. Има спазване на правила, които всеки трябва да спазва...Следва да има постоянен контрол върху това отглеждането на домашни свине да става с мерки на биосигурност. Има такива за личните стопанства и те са елементарни, по силите са на всеки стопанин да го направи, защото половината от тях са правила, хигиенни правила. Това ще ни спаси“, допълни министър Танева.

До момента загубите в промишленото производство от африканската чума са около 20-21% от отглежданата домашна свиня в България. Министерството сега впрегнало всичките си усилия да гарантира средства за обезщетения за нанесените щети от болестта. По думите на Танева вече приключват плащанията за огнищата на индустриалните свине. Изпратено е искане до Комисията за съфинансиране на обезщетенията, които и в момента се изплащат.

"Работим много активно в подкрепа и за подкрепа на всички стопани, които бяха засегнати от това заболяване, и които ще искат да направят репопулация в своите стопанства. Комуникираме с Европейската комисия от приемането в нашата Програма за развитие на селските райони, тъй като в момента няма разписана такава мярка, впоследствие и отварянето й, така наречената Мярка 5, която ще бъде насочена към стопани, засегнати от огнищата с унищожени животни поради тази причина. 100% ще бъдат подпомогнати за репопулирането и 80% ще бъдат подкрепени в разходите в мерки за биосигурност. Такива са правилата и за такива условия се борим. Надяваме се, че комуникацията ще я приключим в края на годината", допълни още министър Танева.

Откриха африканска чума по свинете в община Царево

Случай на африканска чума при дива свиня е регистриран в община Царево. Заради това се забранява движението на хора и превозни средства...

Африканската чума и забраната за изсичане на гори, няма да се отрази на цената над дървесината тази есен, категорична беше министър Танева. Очаква се днес министерството да освободи значителни горски територии, които са в инфектирани зони, от забраната за сеч.

"По случаите на диви свине, които общо са 79 в момента регистрирани в България, съответно около тези случаи има определяне на инфектирани зони. До момента 200 квадратни километра. Искам да анонсирам, че според епизоотичната обстановка и след анализ, може би днес ще подпишем заповед, в която тези зони ще бъдат драстично намалени. Единствено в тези ограничителни зони в рамките на два месеца при условия на претърсване за трупове, не бяха разрешени горско-добивни дейности. Това представлява 8% от територията“.

Превантивно: БАБХ проверява птицефермите за инфлуенца

БАБХ пренасочва ресурси за превантивни проверки в птицеферми заради заболяването инфлуенца по птиците, защото сезонът на болестта е есента. Към момента обаче опасност за България няма, категорична беше министър Десислава Танева.

"Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери", каза още министър Танева.

Откриха огнище на африканска чума в Момчилград

Първично огнище на болестта африканска чума по свинете е констатирано в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com