Директен полет София-Ню Йорк, от кога?

9739
Директен полет София-Ню Йорк, от кога?
Снимка: летище София

Има планове за стартирането на директен полет София - Ню Йорк. Процесът обаче е дълъг и може да отнеме между 2 и 4 години до практическото му осъществяване.

В основата му стои интересът на над 50 000 потенциални пътници годишно, съобщи изпълнителният директор на оператора на летище София "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро пред Комисията по туризъм по време на нейното редовно изнесено заседание.

1,4 млрд. пътници по-малко на летищата през 2021 г.

През 2021 г. европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници в сравнение с 2019 г. Спад регистрират всички летища без значение от гол...

Летище София оперира в над 80 международни дестинации, но има потенциал за много повече. Въздушна свързаност е сред ключовите цели на новата управа на летището. Конкретните насоки са - свързаност с главните хъбове в Европа и света, директна свързаност - в момента се работи по 50 нови директни дестинации (предимно нискотарифни полети), дълги, трансконтинентални полети - директно до САЩ, Канада, Индия и др.

София е много подходяща за кратки градски пътувания, уикенд и конгресен туризъм, връзка със ски курортите. Хесус Кабайеро заяви също, че ще работят за улесняване на регулациите за издаване на визи. Облекчаването на издаването им ще даде тласък на посещенията от конкурентни дестинации.

Около 3,3 млн. пътници и 41 000 полета е осъществило летище София през 2021 г., срещу 7,1 млн. пътници и 61 000 полета през 2019 г. Въпреки това, трафикът през лятото е бил вече малко под нивата от 2019 г. Летище София остава с най-ниски тарифи в региона и с най-ниски такси, в т.ч. за наземни такси, в Европа - като част от стратегията им да подпомогнат възстановяването на авиопревозвачите, които са сред най-засегнатите от пандемията в световен мащаб, наред с туризма.

„Добрата новина в кризата с COVID-19 беше развитието на вътрешния пазар“, каза Хесус Кабайеро. Той съобщи, че са създали пакет от стимули към авиокомпаниите - сериозни отстъпки към онези компании, които след като са кацнали в София, летят и към Бургас и Варна.

Летище София е обслужило 3,3 млн. пътници през 2021 г

През изминалата 2021 г. столичното летище е обслужило общо 3 364 151 пътници, което представлява ръст от 14,5% спрямо 2020 г., но е с 5...

Плановете на оператора на летище София включват и обновяването и ремонта на Терминал 2 в следващите 5 години. Предвижда се ресторантите, местата за хранене и търговските площи също да бъдат реновирани и напълно променени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com