Джамбазки: Да се възстанови гражданството на наследниците на българи, останали в Македония

846
Джамбазки: Да се възстанови гражданството на наследниците на българи, останали в Македония
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова България да върне гражданството на всички наследници на българи, останали след 1944 година в границите на Македония.

Джамбазки присъства на конференция, посветена на загиналите за освобождението на Македония българи, чиято памет се почита в Деня на Свети Дух.

"Ние никога не сме отнемали гражданството на тези хора, те са били поданици на Царство България. Правим тежка политическа грешка, когато не възстановяваме това гражданство ад хок, както постъпихме през 90-те години с нашите сънародници с еврейски произход. На второ място, ние трябва да имаме любезна, но твърда политика по отношение на властта в Скопие, по отношение на езика на омразата, опити да се фалшифицира тази история като неизменно, незаобиколимо условие за каквато и да била интеграция на Република Македония, където и да било", каза евродепутатът, цитиран от КРОСС.

"Македонски въпрос ще има дотогава, докато географската област Македония е разделена и в част от нея управляват антибългарски режими. Аз много се надявам в скоро време тези части от Македония под чужда власт да придобият необходимата степен на демокрация", заяви от името на министерството на отбраната Иво Антонов.

Конференцията е организирана от Македонския научен институт в София. Денят ще бъде отбелязан и с панихида в памет на загиналите за свободата на Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com